VEGHEL - Jumbo Supermarkten en C1000 hebben donderdag bekendgemaakt welke tachtig Super de Boer-winkels verdergaan onder de vlag van C1000. De transactie is onderdeel van de overname van Super de Boer door Jumbo.

De ombouw van de winkels zal stapsgewijs twee jaar in beslag nemen, deelde Jumbo donderdag mee.

Bij de overname was afgesproken dat tachtig van de driehonderd Super de Boer-winkels naar C1000 zouden gaan. Over het bedrag dat met de verkoop van de tachtig winkels is gemoeid, doen de partijen geen uitspraken.

Zelfstandige ondernemers
De betreffende winkels zijn deze week op de hoogte gebracht. Het gaat niet alleen om filialen, maar ook om winkels van zelfstandige ondernemers. Jumbo en C1000 hebben gezamenlijk bekeken welke winkels het beste bij welke formule zouden passen.

Directeur Frits van Eerd van Jumbo Supermarkten spreekt van een goed afgewogen lijst. ''We hebben zorgvuldig gekeken hoe de winkels in hun eigen marktgebied de beste kansen hebben. We hebben er daarom alle vertrouwen in dat alle tachtig winkels bij C1000 een goede toekomst tegemoet gaan.''

Ook Tom Heidman, directievoorzitter van C1000, is tevreden over de uitkomst van de onderhandelingen met Jumbo. ''Door de toevoeging van de winkels en de inkooporganisatie Bijeen, geeft C1000 invulling aan het versterken van de marktpositie.''

Beide supers vormden onlangs een nieuwe inkooporganisatie als gevolg van de overname van Super de Boer door Jumbo. Gezamenlijk vertegenwoordigen ze een kwart van de Nederlandse supermarkten.

Verschuiving
Een opvallende verschuiving signaleert de nieuwssite voor supermarkten Distrifood in Groningen, waar vijf van de zeven Super de Boers een C1000 worden, terwijl de twee grootste naar Jumbo gaan.

Nieuwegein krijgt ook een hoog C1000-gehalte. De super bezit er al vier winkels en krijgt er nog eens twee bij. Maar het zijn zeker niet alleen de kleine Super de Boer-winkels die zijn doorverkocht aan C1000. Van de tachtig winkels zijn er dertig groter dan 1000 vierkante meter, aldus een inventarisatie van Distrifood.

Wisselend
De Super de Boer-ondernemers reageerden ''wisselend'' op de winkelverdeling. ''Het merendeel van de ondernemers had meer gevoel bij Jumbo, omdat die toch een winnaar in de markt is'', zei voorzitter Jan Willem Lemkes van de Super de Boer-ondernemers.

''Maar er zijn ook ondernemers die C1000 een goede club vinden. Zij komen toch in een redelijk geoliede machine, die ervaring heeft met het ombouwen van winkels", aldus Lemkes.