AMSTERDAM - Liquavista, een spinoff van Philips, laat op de CES-beurs een prototype kleurenscherm voor e-readers zien. Het scherm gebruikt electrowetting, een techniek vele malen helderder dan lcd.

Waar E Ink, de techniek van de huidige generatie e-readers, alleen met zwarte en witte deeltjes werkt, daar heeft Liquavista een gepatenteerde technologie om het scherm van readers kleur te geven.

Door middel van elektrische spanning kunnen pixels zwart (olie) of wit (water) gemaakt worden. Met behulp van een kleurenfilter daarbovenop kunnen ook kleurenpixels gegenereerd worden. Overigens werkt concurrent E-Ink ook hard aan de ontwikkeling van kleurenschermen.

Tijdschriften
Apparaten met electrowetting worden pas later dit jaar, of in 2011 verwacht. Liquavista mikt onder meer op tijdschriften, die met electrowetting hun illustraties in kleur kunnen tonen. De techniek is volgens het Eindhovense bedrijf ook geschikt voor bewegende beelden en browsen.

Liquavista belooft dat schermen met electrowetting zuinig omgaan met energie, sneller werken dan E-Ink-schermen en goed leesbaar zijn in de zon. Liquavista-ceo Guy Demuynck verwacht "een revolutie" op de markt voor e-readers door de introductie van goede kleurendisplays.

Innovatie
Het Eindhovense bedrijf werd eind december tot 'Europa's beste technologiebedrijf' gekroond door Eurecan European Venture. Vorig jaar kreeg het bedrijf een innovatiekrediet van 2,5 miljoen euro van SenterNovem. In 2008 kreeg Liquavista al ruim 15 miljoen euro subsidie van de door de Britse overheid gesponsorde Technology Strategy Board.