TOKIO - De nieuwe Japanse minister van Financiën Naoto Kan streeft naar een lagere wisselkoers van de Japanse yen. Dat zei hij donderdag tijdens zijn eerste persconferentie sinds zijn benoeming.

''Het zou goed zijn als de yen nog wat verder verzwakt. Volgens veel bedrijven zou 95 yen per dollar een passend niveau zijn'', zei Kan over de waarde van de munt, die in november nog een piek bereikte van iets minder dan 85 yen per dollar.

In de eerste uren na zijn uitspraak werd de minister op zijn wenken bediend. De koers van de munt daalde daarin van 92,20 yen per dollar tot 93,15 yen per dollar.

Yen
Een zwakkere yen maakt Japanse producten goedkoper voor buitenlandse afnemers en moet daardoor een stimulans geven aan de export van het land. Het aantrekken van de buitenlandse handel is essentieel voor de op een na grootste economie ter wereld, die slechts moeizaam herstelt van de diepste recessie sinds de jaren dertig van de vorige eeuw.

De 63-jarige Kan, een voormalige minister van Volksgezondheid, sluit niet uit de de centrale bank van Japan moet ingrijpen om de koers van de yen verder te laten dalen. Daarmee brak hij met het beleid van zijn voorganger Hirohisa Fujii, die geen voorstander was van interventie. Fujii (77) legde zijn functie deze week wegens oververmoeidheid neer.

Geld
Kan stelde verder dat hij bereid is om nog meer geld in de Japanse economie te pompen als die de recessie niet te boven komt. De Japanse regering reserveerde afgelopen jaar al omgerekend bijna 170 miljard euro om de economie uit het dal te trekken.

Analisten vrezen dat de nieuwe minister daarbij minder oog zal hebben voor de houdbaarheid van de Japanse staatsschuld dan zijn voorganger. Die schuld is door de economische crisis naar verwachting al opgelopen tot meer dan 200 procent van het bruto binnenlands product (bbp), veruit het hoogste percentage van alle ontwikkelde economieën.