AMSTERDAM - Google zou de rechten schenden van Philip K. Dick, de science-fiction schrijver van het boek waarop de film Blade Runner is gebaseerd. Daarin komen 'Androids' voor van het model 'Nexus'.

En die combinatie kan geen toeval zijn, stellen de erven van de auteur. "Wij zijn van mening dat dit een klip en klare schending van onze intellectuele eigendomsrechten is", aldus Isa Dick-Hackett, de dochter van de in 1982 overleden schrijver tegenover de Wall Street Journal.

Het is nog niet duidelijk welke stappen er tegen Google zijn ondernomen, maar volgens Dick-Hackett "pakt ons juridische team dit strijdvaardig aan."

Robot
Het boek "Do Androids Dream of Electric Sheep?" vormde de basis voor de beroemde film Blade Runner, met Harrison Ford als held en Rutger Hauer als kwaadaardige mensrobot. Deze 'android' is van het model Nexus-6.

Dat beide termen in het boek van Dick voorkomen en nu door Google worden gebruikt is dan ook overduidelijke inbreuk, stellen de erven. "Eerst hadden ze al het Android systeem, en nu komen ze met een telefoon die Nexus One heet."

Weinig kans
Juridische experts zijn verdeeld, maar geven de klagers weinig kans. Het gaat namelijk niet alleen over het gebruik van beide termen, want namen uit een fictieboek zijn niet per se beschermd. Bovendien zijn zowel android als nexus bestaande Engelse woorden die in het woordenboek staan.

Daarnaast moet er sprake kunnen zijn van verwarring of sterke associatie. Zoals jurist Marc Reiner zich retorisch afvraagt: "Zullen mensen die de Googlephone kopen en de naam Nexus One horen denken dat het precies zoiets is als in het boek "Do Androids Dream of Electric Sheep?'"