LUXEMBURG - Het vertrouwen in de economie van consumenten in de eurzone is in december licht verbeterd ten opzichte van november. Dat blijkt uit cijfers die het Europese bureau voor de statistiek Eurostat donderdag bekendmaakte.

De index die het vertrouwen weergeeft, kwam uit op min 16 punten tegen min 17 in november. De uitslag over december was gelijk aan de gemiddelde verwachting van analisten.

Verkopen
Eurostat presenteerde ook de Europese detailhandelsverkopen in november. Deze blijken onverwacht met 1,2 procent gedaald vergeleken met een maand eerder.

Analisten ondervraagd door Reuters rekenden juist op een stijging met 0,1 procent. Op jaarbasis lagen de detailhandelsverkopen in de zestien eurolanden 4 procent lager. Hier werd uitgegaan van een afname met 1,9 procent.

Oktober
In oktober stegen de detailhandelsverkopen op maandbasis in het eurogebied nog met een herziene 0,2 procent. Op jaarbasis gingen de verkopen in die maand met 1,3 procent omlaag, herzien van een eerder gerapporteerde daling van 1,9 procent.

Donderdagochtend werd ook bekend dat de Duitse detailhandelsverkopen in november onverwacht zijn gedaald. De omzet zakte met 1,1 procent, terwijl werd gerekend op een stijging met 0,2 procent.