Als consultant ben ik regelmatig in het buitenland voor opdrachten en trainingen. Litouwen is een land waar ik momenteel veel ben. Als jonge EU staat, 25 procent van de inwoners van Nederland en 1.5 keer zo groot, hebben ze het momenteel moeilijk met de recessie.

Door Rob Wagenaar | ASI Consulting

De economie is 20 procent achteruit gehold, salarissen gemiddeld met 15 procent gekort. Als Nederlander ga je de twee landen vergelijken. Momenteel houd ik op een 1 -0 voorsprong voor Litouwen ! Waarom?

• Het is duidelijk, de recessie houdt hier fors huis. Maar de politiek reageert snel en slagvaardig en de bevolking pikt het. Als je de mensen spreekt raakt niemand onder de indruk, begrijpt dat men snel moest handelen en is ieder voor zich hard aan het werk. Niet mauwen, maar de schouders eronder.

• De middenstand is een verademing vergeleken met ons land. Winkels zijn open wanneer er klanten zijn, dus vroeg en laat en in de weekends. De servicegerichtheid is groot, de klant moet tevreden zijn. De variëteit van de winkels is verrassend. Akropolis, in de hoofdstad Vilnius, is een shopping mall die zijn weerga in Nederland niet kent.

Werk
• Werktijden in de professionele dienstverlening zijn uiterst relatief. Ik loop regelmatig rond in deze sector en ik ben verbaasd over zoveel gerichte werkdrift. Niet alleen consultants, maar ook secretariaten werken rustig tot diep in de nacht als dat nodig is.

Momenteel stroomt er veel EU geld via de “structural funds” het land binnen. Er wordt dus keihard gewerkt om een stuk van de koek mee te pakken. Ondertussen woedt er een behoorlijk open discussie over de schaduwkanten ervan, zoals mogelijke corruptie en het afhankelijk worden als sector van hulpgeld. Heel gezond allemaal.

Winter
• Momenteel is het hartje winter in Litouwen. 20 graden onder nul en veel sneeuw. Het leven gaat onverstoorbaar door. Mijn cursisten verschijnen op tijd, want gaan gewoon een stuk eerder weg. Iedereen kleedt zich op dit weer en geniet van het fraaie landschap. Kom daar eens in Nederland om, waar elk sneeuwvlokje tot alle mogelijke excuses en grootscheepse uitval leidt.

Mijn conclusie, ook als veranderkundige: deze maatschappij is veel flexibeler en tot veel meer verandering in staat dan wij in Nederland. In ons land zijn we verstard in onze structuren en systemen, niet meer gewend om snel te schakelen als de wereld er op eens anders uit ziet en verwend, want gewend aan een bepaald soort luxe.

Remmende voorsprong
De historicus Romeijn heeft ooit de Wet van Remmende Voorsprong geformuleerd. Elke voorsprong verkeert tenslotte in zijn tegendeel omdat uiteindelijk verstarring optreedt. De eens vooruitstrevende structuren, systemen en bijbehorende culturen worden een last als het gaat om het introduceren van meer moderne veranderingen.

Litouwen moet zijn voorsprong nog bewerkstelligen en schakelt snel mee met de mogelijkheden van deze wereld. Investeer dus uw geld in dit land ( of een andere Baltische staat), het worden de “tijgers van europa”.