AMSTERDAM - Maarten M. en Rob W., de projectontwikkelaars die onlangs celstraf kregen opgelegd wegens vastgoedfraude, gaan in hoger beroep. Dat maakte hun advocate Jacqueline van den Bosch woensdag bekend.

De twee kregen in december vanwege hun rol in de omvangrijke vastgoedfraudeaffaire rond Bouwfonds zestien maanden onvoorwaardelijke celstraf opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) had dertig maanden cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist.

Medewerking
Volgens de advocaten van W. en M. heeft de Haarlemse rechtbank onvoldoende rekening gehouden met onder meer het feit dat de twee mannen volledige medewerking hebben verleend aan het strafrechtelijke onderzoek. De advocaten dringen er bij het gerechtshof op aan aansluiting te zoeken bij voorbeelden uit het buitenland en bestaande Nederlandse regelingen.

Het strafproces tegen de twee beet het spits af in de vastgoedfraudezaak waarin justitie in totaal 125 verdachten op de korrel heeft, en kreeg veel media-aandacht. Alle verdachten samen zouden meer dan 200 miljoen euro hebben ontvangen voor het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten.

M. en W. waren volgens justitie betrokken bij fraude voor 18 miljoen euro. Ze hebben bekend en hielpen met hun verklaringen justitie bij het onderzoek naar de affaire.

Benadeling
Ondanks dat de rechters hiermee rekening hielden, oordeelde de rechtbank dat de twee mannen "opzettelijk hebben meegewerkt aan grove benadeling" van Bouwfonds, dat in handen is van Rabobank. Ze hebben volgens de rechter schade toegebracht aan Bouwfonds, maar ook aan het imago van de hele vastgoedsector.