REYKJAVIK - De regering van IJsland wil op 20 februari een referendum houden over het omstreden Icesave-akkoord. Dat bleek woensdag uit een wetsontwerp van de IJslandse regering, dat werd ingezien door persbureau Reuters.

Bij het referendum mag de IJslandse bevolking zich uitspreken over het wetsvoorstel dat de terugbetaling moet regelen aan Nederland en Groot-Brittannië van de miljarden euro's die de twee landen hebben voorschoten om spaarders van de omgevallen spaarbank Icesave te compenseren.

Het parlement van IJsland nam eind december een wet aan die de terugbetaling van 1,3 miljard euro aan Nederland en 2,5 miljard euro aan Groot-Brittannië definitief moest regelen.

President
President Olafur Ragnar Grimmson weigerde dinsdag echter deze wet met zijn handtekening te bekrachtigen. De grondwet van IJsland schrijft voor dat het wetsvoorstel daarom nu in een referendum aan de bevolking moet worden voorgelegd.

Als het voorstel wordt verworpen dan blijft de in augustus aangenomen wet van kracht, waarin IJsland bepaalde dat het de schuld tussen 2016 en 2024 naar eigen draagkracht in ieder geval deels zal aflossen.

De Nederlandse en Britse regeringen gingen echter niet akkoord met die constructie en dwongen een nieuw akkoord af. Daarin beloofde IJsland alsnog de schuld volledig af te betalen.