AMSTERDAM - Een groot deel van de belastingplichtigen heeft volgens fiscalisten te veel toeslag van de fiscus gekregen, soms zelfs meerdere honderden euro's. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Dat komt doordat ze in 2008 een lager fiscaal inkomen hadden door de aftrek van ziektekosten. In die aftrekpost is vorig jaar het mes gezet. Dat leidt ertoe dat mensen in 2009 een hoger fiscaal inkomen hadden en te veel toeslag hebben gekregen. Die moeten ze dit jaar terugbetalen.

Dat voorspellen fiscaal deskundigen in de aanloop naar het invullen van de jaarlijkse aangifte. Voor veel belastingplichtigen levert dit een onverwachte tegenvaller op. De huur-, zorg- en kindertoeslagen over 2009 zijn betaald op basis van de inkomens die mensen het jaar ervoor hadden.

Toeslagen
Eind vorig jaar trok André Moerman, voorzitter signaleringscommissie Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden, aan de bel. Ruim vijf miljoen huishoudens ontvangen één of meer toeslagen van de Belastingdienst/Toeslagen.

Deze toeslagen zijn gebaseerd op de in 2006 ingevoerde Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (Awir). Kern van de kritiek is dat de burger veel ingewikkelde invuloefeningen moet doen, met alle fouten van dien, om in aanmerking te kunnen komen voor de huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag.