AMSTERDAM - De EU gaat Griekenland niet helpen als de schulden van het land toenemen. Dat zegt Jürgen Stark, lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank woensdag tegen Reuters.

"De financiële markt houdt zichzelf voor de gek als ze denken dat andere EU-leden hun portemonnee zullen trekken om Griekenland te redden", aldus Stark in een interview met een Italiaanse krant. De koers van de euro daalde licht na het uitkomen van het bericht.

Bezoek
De uitspraak van het ECB-bestuurslid komt een paar uur voor aankomst van EU-functionarissen in het Zuid-Europese land. Zij zullen de komende dagen de plannen inspecteren die Griekenland heeft aangedragen om de financiële situatie van het land te verbeteren.

Tot nu toe hebben de regeringsplannen nog weinig indruk gemaakt op de financiële markten. Investeerders hebben terughoudend gereageerd op de ontwikkelingen.

Risico's
Volgens analisten betekenen de opmerkingen van Stark niet vanzelfsprekend dat de EU Griekenland niet zal helpen. Zij geloven dat het bestuurslid krachtige taal gebruikt om de Griekse regering te waarschuwen. "Er zijn teveel risico's voor de eurozone als de EU Griekenland niet helpt wanneer dat nodig blijkt", aldus een analist van The Royal Bank of Schotland.

Ook de Duitse bondkanselier Merkel vreest voor de gevolgenvoor andere EU-staten: "Wat er in één land gebeurt, heeft altijd invloed op de andere staten. Zeker nu we een gezamenlijke valuta hanteren."

Minister
In een reactie zei de Griekse minister van Financiën George Papaconstantinou opnieuw tegen journalisten dat Griekenland niet zit te wachten op hulp van buitenaf. ''We zitten niet te wachten tot iemand ons komt redden.''

De financiële situatie van Griekenland in 2009 was volgens verschillende kredietbeoordelaars zo slecht dat zij de kredietwaardigheid van het land verlaagden. De staatsschuld van Griekenland loopt volgend jaar waarschijnlijk op tot ruim 120 procent van het bbp. De Griekse economie krimpt dit jaar naar verwachting met 1,2 procent, voor volgend jaar wordt een achteruitgang van 0,3 procent voorspeld.