AMSTERDAM - De Nederlandse bioscopen en vooral de filmhuizen hebben een topjaar achter de rug. Vorig jaar steeg het aantal bezoekers naar 27,2 miljoen en dat is ruim 15 procent meer dan het vorige topjaar 2008.

Dat maakte de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie dinsdag bekend in Tuschinski in Amsterdam.

De filmhuizen en arthouses verwelkomden zelfs 21 procent meer bezoekers dan in 2008, in totaal bijna 1,8 miljoen. De totale omzet van de bioscoopbranche steeg ook, met 21 procent naar een recordhoogte van 200,4 miljoen euro.

1978
De cijfers zijn sinds 1978 niet meer zo goed geweest, zegt directeur Ron Sterk van de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten. ''In dat historische recordjaar, waarin de video nog niet bestond, genoten 27,8 miljoen mensen van films als Grease en Saturday Night Fever'', aldus Sterk.

''Vanaf 1978 tot 1993 daalde het aantal bezoekers naar dertien miljoen. Sindsdien groeit het aantal bezoekers gestaag. In 2009 hebben we weer een enorme piek te pakken'', aldus Sterk.

Vermaak
Als verklaring voor de piek wijst Sterk op de opening van zeven nieuwe bioscopen met in totaal achttien zalen. ''Bioscopen bieden ook redelijk goedkoop vermaak in deze economisch krappe tijden'', aldus Sterk.

De Nederlandse films hadden een marktaandeel van 17,4 procent, iets minder dan in 2008, toen het marktaandeel 17,8 procent bedroeg. In totaal kwamen ruim 4,7 miljoen bezoekers voor Nederlandse films naar de bioscoop.

Film
'Komt een vrouw bij de dokter' was met 923.000 bezoekers en een omzet van ruim 7 miljoen euro de populairste Nederlandse film, goed voor een derde plaats in de top tien van best bezochte films.

Die top tien wordt aangevoerd door het zesde deel van de Harry Potter-cyclus: Harry Potter and the Halfblood Prince (1.359.000 bezoekers en een omzet van ruim 11,3 miljoen euro).

Sterk verwacht dat in 2010 de stijging van het aantal bezoekers doorzet, omdat dit jaar nieuwe bioscopen in onder meer Amsterdam, Zaandam, Haarlem, Houten en Rotterdam de deuren openen.