FRANKFURT - De Europese vliegtuigbouwer Airbus overweegt het A400M-project stop te zetten, als afnemers niet bereid zijn extra te betalen voor het militaire transporttoestel.

Airbus wil nog voor het einde van deze maand een oplossing. Dat meldde de zakenkrant Financial Times Deutschland dinsdag op basis van bronnen rond het project.

Het A400M-project gaat gebukt onder productievertragingen en kostenoverschrijdingen. Airbus wil die extra kosten delen met de afnemers. Airbus-topman Thomas Enders zou erg sceptisch zijn dat klanten daartoe bereid zijn.

Volgens de zakenkrant zou Enders vorige maand gezegd hebben dat hij niet langer gelooft in een succesvolle voortzetting van het A400M-programma en dat hij voorbereidingen treft om het project stop te zetten.

Testvlucht
De A400M maakte in december zijn eerste testvlucht, twee jaar later dan oorspronkelijk gepland. De ontwikkeling van het toestel heeft tot dusver 20 miljard euro gekost.

De eerste leveringen staan gepland voor 2013, drie jaar achter op het oorspronkelijke schema. In totaal liggen er 180 orders voor de A400M.

EADS, het moederconcern van Airbus, onderhandelt al maanden met de zeven Europese afnemers van de A400M over extra betalingen. Enders zou de kans op succes op 50 procent schatten. De grootste afnemer van de A400M is Duitsland met zestig toestellen. Duitsland heeft tot dusver geweigerd extra geld op tafel te leggen voor het toestel.

Beweging
In een interview met de Duitse krant Die Welt afgelopen weekeinde zei Enders nog: ''Het is nu tijd voor beweging, linksom of rechtsom. Ik kan het niet rechtvaardigen dat ons bedrijf en de civiele luchtvaartdivisie in gevaar worden gebracht door dit militaire programma''.

Airbus zou al lijsten met technici die werken aan de A400M, hebben opgesteld voor overplaatsing naar andere projecten van Airbus, zoals de superjumbo A380 en de nieuwe A350.