Sociale Media is de hype voorbij. We zitten met ruim 8 miljoen landgenoten op Hyves, we hebben vrienden op Facebook, MSN, Myspace en LinkedIn en Twitteren steeds massaler.

Chris Bannink | Logica

Toch zijn er nog wel wat misverstanden in omloop. Bijvoorbeeld dat de hoeveelheid vrienden en volgers op die netwerken statusverhogend werkt.

Boeiend
Of dat men alleen onbenullige berichten aan elkaar stuurt waar je niets aan hebt. Wat de één onbenullig en niet interessant vindt, is voor een ander juist erg boeiend. Ook op de sociale media sites bepaal je zelf wie je vrienden zijn, en ben je er op uitgekeken dat kun je er met één klik weer vanaf. Dit wordt ook wel ontvrienden genoemd.

Begin dit jaar werd de term ontvrienden al een trend genoemd en twee weken geleden zelfs verkozen tot woord van het jaar door van Dale en dagblad De Pers. Het genootschap Onze Taal verkoos eerder twitteren tot woord van het jaar 2009. Dagelijks melden zich nieuwe 'vrienden' op een van de sociale netwerksites waar ik me heb geregistreerd. Het merendeel heb ik nooit ontmoet.

Geen probleem. Ik sta open om nieuwe mensen te leren kennen en hun meningen of interesses te volgen. Vroeger kon dat op school, op je werk of in de kroeg. Nu is online daarbij gekomen, niet in de plaats van. En met succes. Kijk bijvoorbeeld eens naar het feit dat veel stelletjes elkaar steeds vaker voor het eerst online 'ontmoeten'.

Boodschapjes
De Koningin gooide met haar kersttoespraak een steen in sociale media vijver: "Tegenwoordig zijn zelfs buren soms vreemden. Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes".

Veel verontwaardiging in de online gemeenschap over deze kritische uitspraken van een Koningin die we er niet van verdenken zelf veel online te zijn. Ja, er bestaan mensen die hun contacten uit de sociale netwerken verwarren met echte vriendschappen, die hele dagen via een beeldscherm echte contacten hebben en verder autistisch door het leven gaan. Maar ook vóórdat iedereen sociaal kon netwerken via een PC, waren er met name in de grote steden al mensen die vereenzaamden.

Individualisering
Beatrix zegt dat "Technische vooruitgang en individualisering de mens onafhankelijker en afstandelijker hebben gemaakt. We zijn meer en meer op onszelf aangewezen". Mijn mening is dat Technische vooruitgang (gelukkig) niet te stoppen is, net als de individualisering. Maar dit geeft niet per definitie meer afstand tot elkaar. De korte berichtjes op sociale netwerken kunnen juist zorgen voor een béter contact, tot minder afstand.

Klaverjassen
Dat we elkaar ook regelmatig in de ogen moeten kijken, een goed gesprek hebben en samen een glas moeten drinken hoort daar uiteraard bij. We kunnen niet zonder. "Om te kunnen mee-leven is tastbare nabijheid nodig. Echt contact ontstaat in daden en woorden" aldus de Koningin. Ze heeft gelijk. Ik zal nu de buren twitteren of ze dit weekend weer eens komen klaverjassen. Anders ontvrienden ze mij straks nog…

Chris Bannink is Principal Consultant bij Logica Management Consulting