UTRECHT - Het afgelopen jaar zijn in Nederland 387.699 nieuwe personenauto's verkocht, een daling van 22,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die Bovag en RAI maandag bekendmaakten.

In 2008 werden nog op een haar na 500.000 nieuwe auto's op naam gezet, 499.993 stuks om precies te zijn. Voor 2010 verwachten Bovag en RAI ''een stabilisering'' van de markt.

''Afgelopen jaar is een buitengewoon slecht jaar voor de autoverkoop geweest'', aldus de Bovag. In sommige maanden werd ruim 30 procent minder auto's verkocht dan in dezelfde maanden een jaar eerder.

In december van het afgelopen jaar werd 15 procent meer auto's verkocht dan in december 2008, maar toen was de crisis dan ook al begonnen.

Kleinste daling
Alle andere maanden van 2009 noteerden een daling. De daling was in oktober en november het kleinst met respectievelijk min 14 procent en min 7 procent.

De Volkswagen Golf was het afgelopen jaar het best verkochte model, gevolgd door de Toyota Aygo, Ford Fiësta, Peugeot 107 en Ford Focus.

Volkswagen was ook het populairste merk het afgelopen jaar, op de voet gevolgd door Toyota. Op de derde plaats staat Ford, vierde is Peugeot, en vijfde Opel.