Het lijkt wel of het met beleggingstips niet anders is dan met goede voornemens; iedereen heeft ze en iedereen wil ze met elkaar delen.

Door Martine Hafkamp | Fintessa Vermogensbeheer, in samenwerking met Belegger.nl

Het lijkt wel of het met beleggingstips niet anders is als met goede voornemens; iedereen heeft ze en iedereen wil ze met elkaar delen. Dus vliegen de lijstjes met top vijf en tien tips en wat dies meer zij beleggers om de oren. Vaak wordt ook nog geprobeerd die tips semi-wetenschappelijk te onderbouwen, als was beleggen een exacte wetenschap die met emoties niets van doen heeft.

Hooggespannen
Aan het begin van een nieuw (beurs)jaar en decennium is de grote lijn uit al die lijstjes tips duidelijk. Onder veel beleggers en analisten zijn de verwachtingen hooggespannen nu 2009 per saldo de boeken zal ingaan als een fantastisch beursjaar. Wie had dat kunnen denken toen in de eerste maanden van het jaar het somberheid troef was, (technisch) analisten zo mogelijk nog negatiever waren en de financiële wereld leek te vergaan? Er is nu zelfs sprake van euforie na de enorme koersrally's die de aandelenmarkten hebben laten zien, vanaf het laagste punt wel te verstaan.

Hoewel ik ook gematigd positief ben over de beurs, lijkt het me verstandig het een en ander in het juiste perspectief te blijven zien. Natuurlijk ben ik blij dat de AEX vorig jaar een stijging van ruim 36 procent heeft laten optekenen, maar per saldo zijn we het jaar 2009 ook geëindigd op een stand van slechts 336,33 punten. Op 1 januari 2008 stond diezelfde AEX nog op 500 punten…

Verliezen
Beleggingswinsten in 2009 zijn mooi, maar in hoeverre wegen ze op tegen de verliezen die velen van u in het jaar daarvoor hebt moeten incasseren? En, hoe zou het in die jaren met uw portefeuille zijn gegaan als u bijvoorbeeld belegd had in de aandelen van de 'NOVA top 5'? In 2008 was u dan in het 'gelukkige' bezit geweest van BAM, SBM Offshore, ING, Unilever en Philips en dat had een verlies opgeleverd van meer dan 57 procent.

Vorig jaar was het u met KPN, Randstad, CSM, Imtech en TomTom beter vergaan dan de AEX, maar waarschijnlijk had u de eerder getipte aandelen ook in portefeuille gehouden, waardoor u gemeten over een periode van twee jaar per saldo nog steeds dik in de min staat.

Goeroes
Met de voorspellingen en tips van veel andere effectenhuizen, analisten en al dan niet zelfbenoemde goeroes is het niet anders gesteld. Niemand heeft de wijsheid in pacht en geen van ons kan de toekomst of de beurskoersen voorzien, maar iedereen schijnt zich wel aan een paar uitspraken te kunnen wagen.

Gelukkig maar voor hen dat beleggers vaak kort van memorie zijn en het liever hebben over hun successen in plaats van hun mislukte investeringen in gouden tips. Nu weet ik heus wel dat we te maken hebben gehad met extreme marktomstandigheden, maar is de beurs niet altijd onvoorspelbaar?

Dynamisch
Dat is de reden dat ik niet zo geloof in het voorspellen van beurskoersen voor een periode van maximaal één jaar, al waag ik me er desgevraagd ook wel eens aan. Volgens mij is beleggen dynamisch en loopt de teller, die zich niet houdt aan kalendermaanden en/of seizoenen, gewoon door. In plaats van jezelf op de borst te kloppen, omdat een deel van de gegeven dan wel opgevolgde tips is uitgekomen, lijkt het me voor een ieder verstandiger op regelmatige basis de beleggingsportefeuille tegen het licht te houden.

Kijk of het opportuun is winst te nemen en of het nodig is de bakens te verzetten. Zoek naar (lange termijn) trends die in de markt aanwezig zijn en richt uw portefeuille daarop in.

Avontuur
Mijn tip aan u is dan ook dat u niet klakkeloos moet beleggen op basis van tips. Zet eerst een solide goed gespreide basis neer, waarbij u altijd uw oorspronkelijke doelstellingen in de gaten houdt. Deze moeten leidend zijn voor uw beleggingsbeslissingen. Als die basis in orde is houdt u desgewenst en afhankelijk van de marktomstandigheden en uw risicoprofiel vanzelf ruimte over voor wat meer korte termijn-avontuur.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Zij won in 2008 de Gouden Stier voor de beursvrouw van het jaar.