AMSTERDAM - Makers van bodyscans en gerelateerde bedrijven hebben de afgelopen week ruime winsten genoteerd op de aandelenbeurzen.

De stijgingen zijn gebaseerd op de hoop dat de bedrijven nieuwe orders krijgen voor scanapparatuur. Die hoop werd woensdag nieuw leven ingeblazen door de aankondiging dat over drie weken alle passagiers uit Nederland die reizen naar de Verenigde Staten voor vertrek in een bodyscan worden gescreend.

Leveren
Of de bodyscanproducenten ook meer apparaten mogen leveren is voorlopig een vraag. Schiphol heeft aangegeven verder te gaan met de 15 scanners die het nu voor handen heeft. De scanners zijn afkomstig van L-3 Communications Corp. (LLL).

Schiphol voert de 'scan screens' nu versneld in naar aanleiding van de verijdelde aanslag op Northwest Airlines vlucht 253 van Amsterdam naar Detroit op eerste kerstdag door een 23-jarige Nigeriaanse man.

Explosief
Bodyscanners merken ook explosieven en andere niet-metalen voorwerpen op, die op het lichaam worden gedragen. De kans dat de Nigeriaanse man met explosief materiaal in zijn onderbroek langs de beveiligers was gekomen na screening met de metaaldetector, zou met een screening in de bodyscan aanzienlijk kleiner zijn geweest.

De discussie over aantasting van de privacy door de scanners, die het hele lichaam tonen, is nu tijdelijk verstomd. Vorig jaar stelde het Europees Parlement een beslissing over de scans nog uit omdat er vragen over de privacyschending waren. Onduidelijk is of het parlement dat verzet handhaaft, nu Schiphol de bodyscans geschikt maakt voor screening door de computer in plaats van door beveiligingsmedewerkers.

Orders
Scannerproducenten als L-3, OSI Systems (OSIS) en American Science & Engineering (ASEI) maken een sterke week door. Ook ICx Technologies (ICXT) - producent van sensoren die explosieven en chemicalien kunnen opsporen - profiteert van de hoop op nieuwe orders. Het aandeel won deze week tientallen procenten.

Melissa Woods, hoofd public relations bij ICx: "We verwachten geen toestroom van orders, maar wel dat er meer aandacht voor veiligheidsactiviteiten zal zijn. Dat is een natuurlijke reactie op deze verijdelde aanslag."