RIJSWIJK - De strijd om geld terug te krijgen van IJsland is voor Nederlandse spaarders met meer dan 100.000 euro die zijn gedupeerd door het omvallen van de spaarbank Icesave, nog niet voorbij. Volgens de belangenclub Icesave wachten 250 spaarders nog steeds op hun geld.

In totaal gaat het om 25 miljoen euro. Het IJslandse parlement stemde woensdagavond laat met een kleine meerderheid voor een nieuwe wet, die terugbetaling mogelijk maakt.

Schadeloos
IJsland gaat 2,5 miljard euro terugbetalen aan Groot-Brittannië en 1,3 miljard euro aan Nederland. De landen hadden die bedragen voorgeschoten om spaarders schadeloos te stellen voor het geld dat zij verloren hadden door de ondergang van Icesave.

Volgens Gerard van Vliet van Icesaving is het oneerlijk dat gedupeerde Nederlandse spaarders hun tegoeden slechts tot een maximum van een ton vergoed hebben gekregen, in tegenstelling tot de spaarders in IJsland zelf en in Groot-Brittannië.

''Minister Bos zet zich niet in voor de spaarders met meer dan 100.000 euro. De Tweede Kamer heeft zelfs van Bos geëist dat hij ons maximaal moet helpen ons geld in IJsland terug te krijgen'', aldus Van Vliet.

Aanklacht
Icesaving diende eerder dit jaar een aanklacht in tegen de regering van IJsland wegens discriminatie van buitenlandse spaarders. De klacht werd aanhangig gemaakt bij de Europese Commissie en de European Free Trade Association. Volgende maand wordt een eerste uitspraak verwacht.

Van Vliet wil benadrukken van de gemiddelde 'grote' Icesavespaarder 'beslist niet' vermogend is. "In tegendeel zelfs", zegt Van Vliet. "Het duidelijkste voorbeeld is wel een postbode die het huis van zijn vader had verkocht, het geld moest verdelen en daarom het 'even' op Icesave had gezet."

Huis
Meer dan 60 procent van de grotere spaarders hadden het geld volgens hem tijdelijk bij Icesave staan om er hun nieuwe huis mee te betalen, belasting van te betalen (bijvoorbeeld na een erfenis) of opnieuw ergens onder te brengen als de markt wat rustiger zou worden.

"Er waren flink wat mensen bij die van Fortis of ABN Amro te horen hadden gekregen hun geld maar even daar weg te halen en tijdelijk bij Icesave te stallen totdat de onrust over was", aldus Van Vliet.