AMSTERDAM - Europese banken zijn nog altijd kwetsbaar, maar hun problemen worden versluierd doordat ze goedkoop geld kunnen lenen van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat zegt de Nederlandse topeconoom Willem Buiter donderdag in een interview met het Financieele Dagblad.

"De banken op het vasteland hebben niet zo schoon schip hoeven maken als de Britten en de Amerikanen. Maar een hoop problemen worden versluierd door de liquiditeitsprogramma's van de ECB", aldus Buiter.

Als voorbeeld wijst hij op Spanje, waar de klap op de huizenmarkt de economie onder zware druk heeft gezet. "Die zeepbel is leeggelopen, maar verliezen zijn maar mondjesmaat genomen."

Citigroup
Buiter treedt begin januari als hoofdeconoom in dienst van de Amerikaanse bank Citigroup. De afgelopen jaren was hij als hoogleraar Europese politieke economie verbonden aan de London School of Economics, daarvoor was hij onder meer werkzaam als beleidsbepaler van de Britse centrale bank en hoofdeconoom van de Europese ontwikkelingsbank.

Buiter waarschuwt in het interview dat de lage rentes die de westerse centrale banken nu hanteren een nieuwe zeepbel creëren in de opkomende economieën. "In China, Brazilië, India, Turkije en Indonesië worden door onze lage rentevoet en door hun onbekwame, gevaarlijke wisselkoersbeleid nu de grote credit booms en asset booms opgebouwd. Die knappen over vijf jaar, of zeven als je een optimist bent."

Lucht
Volgens de econoom wordt de economische groei van vooral China verkeerd ingeschat. "Als er geen drinkwater is of lucht om te ademen, is het leuk 9 procent te groeien, maar dat zal de modale Chinees veel minder helpen dan de groeicijfers suggereren."

Een terugval kan volgens Buiter dan ook niet uitblijven. "Een paar jaar 'the sky is the limit' en dan weer een ouderwetse grote crash."