AMSTERDAM - Ziekenhuisfusies leiden niet tot goedkopere zorg maar juist tot hogere prijzen. Patiënten blijken niet naar concurrerende goedkopere ziekenhuizen te reizen.

Fusieziekenhuizen kunnen zich regionaal als monopolist gedragen en de prijzen verhogen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van onderzoek door de NMa.

De, nog ongepubliceeerde, studie vergeleek de kosten van een heuporeratie bij twee fusiebedrijven. Zowel in Rotterdam als in het Gooi steeg de prijs van de behandeling na de fusie. Voor de fusie lagen de prijzen in de vier gefuseerde ziekenhuizen nog rond het landelijke gemiddelde.

Een woordvoerster van de NMa bevestigt het onderzoek, "maar wij presenteren de conclusies pas in januari". Volgens haar kan uit het onderzoek in ieder geval niet geconcludeerd worden dat de geconstateerde prijsstijgingen voor de hele zorgsector gelden. "We hebben maar enkele ingrepen onderzocht."

De NMa moet ondere andere toestemming geven voor fusies in de zorg, en wil met het onderzoek de gevolgen hiervan toetsen.

SP
De SP wil dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) per direct een fusiestop afkondigt voor ziekenhuizen.

Tweede Kamerlid Renske Leijten van de grootste oppositiepartij heeft donderdag dit verzoek gedaan.

Kamer
In de Kamer is al eerder aangedrongen op een fusiestop voor ziekenhuizen. De vrees bestaat dat er te grote zorginstellingen ontstaan met een monopoliepositie in hun regio, die de prijzen omhoogschroeven, en dat de keuzevrijheid van patiënten in het geding komt.

Maar Klink heeft altijd gezegd dat een fusieverbod niet nodig is, omdat er allerlei regels gelden voor zorginstellingen die willen samengaan.

Rapportage
De minister maakte deze zomer nog bekend dat er een zogeheten fusie-effectrapportage komt om te toetsen of ziekenhuizen aan de regels voldoen om te kunnen samengaan en wat de voordelen zijn van de fusie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat de 'fusietoets' doen.