AMSTERDAM - Nokia verbreedt zijn patentaanval op Apple. De telefoonfabrikant stelt dat bijna alle Apple-producten inbreuk maken.

Nokia breidt zijn eerdere aanklacht over de iPhone uit. Het bedrijf stelt dat ook producten als de iPod en de Mac-computers van Apple inbreuk maken op zijn patenten. Een formele klacht voor deze brede claims is nu ingediend bij de International Trade Commission (ITC) van de Verenigde Staten.

Aanklacht
De nieuwe aanklacht draait om zeven patenten op uiteenlopende zaken als gebruikersinterface en beheertechnieken voor digitale camera's, antennes en batterijen. Deze beslaat bijna Apple's gehele productbereik. Nokia stelt dat er sprake is van misbruik van zijn kostbare innovaties op eerder genoemde gebieden.

In oktober heeft Nokia Apple al aangeklaagd om patentschending door de iPhone. Het gaat om patenten op fundamentele draadloze technologie voor mobiele telefoons en netwerken. De Mac-maker heeft op zijn beurt een tegenaanklacht ingediend, voor inbreuk op zijn patenten.

Validiteit
De Finse telefoonfabrikant lijkt echter een sterkere positie te hebben. Andere telefoonfabrikanten en telecombedrijven, in totaal 40 ondernemingen, betalen immers voor licenties op de betreffende patenten. Dat versterkt de validiteit van Nokia's claims. Er staat voor beide bedrijven veel op het spel; volgens onderzoeksbureau Gartner gaat Apple in 2011 Nokia voorbij op de smartphonemarkt.