DEN HAAG - De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in november 4 procent lager dan een jaar eerder.

De prijsdaling is daarmee veel minder groot dan in oktober. Toen waren de producten in de industrie 9 procent goedkoper dan in oktober 2008. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Olieprijs
Dat de prijsdaling in de industrie veel kleiner is dan een maand eerder, hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs. Een vat North Sea Brent olie was, in euro's, 20 procent duurder dan in november 2008. In oktober was een vat ruwe aardolie nog 11 procent goedkoper dan een jaar eerder. Dit forse verschil in de prijsontwikkeling komt ook doordat in november 2008 de olieprijs flink onderuit ging.

De prijzen in de aardolieverwerkende industrie stegen 9 procent in november vergeleken met een jaar eerder, terwijl de afname in oktober nog 16 procent bedroeg. In de meubelindustrie en de drankenindustrie waren de prijzen ruim 3 procent hoger.

Metaal
In het merendeel van de branches waren de prijzen echter lager dan een jaar eerder. De producten van de chemische industrie en de basismetaalindustrie daalden met circa 16 procent het meest in prijs.

Ten opzichte van oktober zijn de afzetprijzen met 0,6 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 0,6 procent, die op de buitenlandse markt met 0,7 procent.