ROTTERDAM - De Van Nelle Ontwerpfabriek wil gaan vergaderen op windenergie. Op het dak van het Rotterdamse complex komt een windturbine te staan, die genoeg stroom opwekt om alle vergaderfaciliteiten van energie te voorzien.

De vroegere Van Nellefabriek is sinds 1983 een rijksmonument. Momenteel zijn in het gebouw veel creatieve bedrijven gevestigd.

Ook worden er congressen georganiseerd. Directeur Henk van Maanen van de Van Nelle Ontwerpfabriek Exploitatie BV verwacht dat de turbine 4000 kilowattuur per jaar kan opwekken, ongeveer wat het gebouw in de vergaderzalen aan stroom verbruikt.

Voorbeeld
De Van Nellefabriek werd gebouwd tussen 1926 en 1930 en geldt als toonaangevend voorbeeld van de stroming Het Nieuwe Bouwen. Gezien de monumentale status moeten uiterlijke ingrepen aan strenge eisen voldoen.

Maar volgens de directie is plaatsing van een turbine geen probleem. De geruisloze installatie komt uit het zicht op het gebouw te staan, is neutraal van kleur en vorm en niet hoger dan de vlaggenmast die nu op het gebouw staat.

Naast windenergie denkt de Van Nelle Ontwerpfabriek aan energieopwekking door zonne-energie. De directie zegt te studeren op mogelijkheden om op het dak zonnepanelen aan te brengen.