BRATISLAVA - Een conflict tussen Rusland en Oekraïne over het transport van grondstoffen dreigt de toevoer van Russische olie naar Slowakije, Tsjechië en Hongarije stil te leggen.

Volgens de Slowaakse regering heeft Rusland dat maandag in een brief aan de Europese Unie laten weten.

De waarschuwing hangt samen met een ruzie tussen Rusland en Oekraïne over het transport van olie. Rusland voorziet Europese landen van grondstoffen als olie en gas via pijpleidingen die door Oekraïne lopen.

Illegaal
Rusland heeft het buurland er de afgelopen jaren meermalen van beschuldigd die grondstoffen illegaal af te tappen. Daarnaast lagen de twee landen vaak in de clinch over de prijs die Oekraïne moet betalen voor de grondstoffen uit Rusland.

Onlangs werd het tarief dat Rusland moet betalen voor het transport via Oekraïens grondgebied verhoogd. Het conflict draait nu echter om de gegarandeerde hoeveelheid olie die Rusland via het buurland naar Europa vervoert. Die in 2004 afgesproken minimumhoeveelheid moet volgens de Oekraïners ook omhoog.

Voorraden
Volgens de Europese Unie zijn de olievoorraden in Slowakije, Tsjechië en Hongarije op dit moment groot genoeg om de eventuele opschorting van olietransporten te kunnen doorstaan.

Begin dit jaar kwamen enkele Europese landen in de problemen toen ze het twee weken zonder Russisch gas moesten stellen, nadat de Russen het transport van gas via Oekraïense pijpleidingen hadden stilgelegd vanwege een ruzie over de gasprijs.