AMSTERDAM – Het aantal faillissementen is in 2009 met 68 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Het kan nog oplopen tot 70 procent. Dat blijkt uit onderzoek door Dun & Bradstreet naar faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven.

In 2008 zijn 4190 Nederlandse bedrijven failliet gegaan. In 2009 zijn van januari tot en met november 7045 bedrijven failliet verklaard.

“We moeten niet al te erg schrikken van het totaalaantal. Een aantal jaar geleden waren cijfers van 7000 faillissementen per jaar vrij normaal. Met de cijfers van 2009 zijn we weer even terug op dit punt. Wanneer de economie weer aantrekt zal het aantal faillissementen weer langzamerhand teruglopen,” aldus Sabine Besselink, marketing manager bij Dun & Bradstreet.

De sterkste toename was in mei, het aantal faillissementen steeg die maand met 121 procent. Vanaf september is de groei van faillissementen weer gaan dalen.

Financiële dienstverlening
Vooral de bouw, industrie en financiële dienstverlening hebben een zwaar jaar achter de rug. Het aantal faillissementen in de bouw is met 87 procent gestegen; de toename in de industrie bedraagt 94 procent.

De financiële dienstverlening laat een stijging van bijna 114 procent zien. In 2008 gingen 685 ondernemingen in deze sector failliet, een jaar later staat de teller op 1463 bedrijven.

Detailhandel
In de detailhandel zijn 51 procent meer ondernemingen failliet gegaan, daarmee heeft de sector de kleinste stijging. “Het consumentenvertrouwen trok al eerder dit jaar aan, dit kan verklaren waarom de detailhandel het minste last heeft gehad van de crisis,” aldus Besselink.

In het onderzoek is ook gekeken naar de provinciale verschillen. Zo staat Zeeland onderaan de lijst met een toename van 51 procent. Gelderland voert de lijst aan; het aantal faillissementen is met 89 procent toegenomen.