AMSTERDAM - Er is dit jaar fors met overnamegeld gesmeten op de videoconferencingmarkt. Betekent de crisis nu dan eindelijk de doorbaak van professioneel videobellen?

Cisco betaalt miljarden om de Noorse teleconferencing-rivaal Tandberg in te lijven, maar ook de rest zat niet stil in 2009.

KPN kocht een specialist in videoconferencing, BT Group en Polycom sloten een pact en Logitech had 405 miljoen dollar over voor LifeSize Communications, maker van videoconferentieapparatuur.

Bezuinigen
Door de crisis is de noodzaak om te bezuinigen groter dan ooit, en dat is een van de redenen waarom er veel beweging is op de markt van tele/videoconferencing. "Door de uitdagingen van de huidige economie rijzen bij elke organisatie vragen bij de noodzaak van face-to-face vergaderen", voorspelde Gartner al begin dit jaar.

Gartner schat dat de videoconferencingleveranciers in 2009 een gezamenlijke omzet van 2,1 miljard dollar draaien, maar dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. Analistenbureau Frost & Sullivan voorspelt dat telepresencemarkt in 2014 wereldwijd 4,7 miljard euro oplevert.
Cisco versus HP

Consumenten
Cisco heeft grote plannen met videoconferencing. Op de high end van de markt zijn ze de sterkste, gevolgd door rivaal HP (Halo). Met Tandberg zou Cisco ook nog greep krijgen op het midden van de markt. En in de wandelgangen gaat het gerucht dat Cisco op CES in januari een videosysteem voor consumenten gaat presenteren.

Logitech bewandelt met de overname van LifeSize Communications juist de omgekeerde weg van Cisco. Logitech is zelf alleen nog actief op videogebied met webcams en andere accesoires voor consumenten. Met LifeSize koopt het een bedrijf dat juist videoconferencingproducten van minimaal een paar duizend euro verkoopt.
Fysiek vergaderen te duur

Eredivisie
In 2009 zagen we meer en meer bedrijven aan de slag gaan met videoconferencing. Ook de Nederlandse voetbalclubs ontdekten de voordelen van videobellen. De eredivisieclubs gaan de systemen gebruiken om te besparen op de kosten van fysiek vergaderen. Videoconferencing wordt bij veel bedrijven gezien als een bezuiniging. Ze willen besparen op reiskosten en thuiswerken stimuleren. Videovergaderen is dan het duurzame alternatief, al lopen de initiële investeringen snel in de tonnen.

In de ruimste zin van het woord is videoconferencing ook bij de consument aan het aanslaan. Iedereen zal wel eens een videogesprek hebben gevoerd via Skype of GTalk. Het videobellen is inmiddels zo ingeburgerd dat KPN het gebruikt in een reclamespotje.