Het zelfstandig ondernemerschap kent vele voordelen, maar helaas ook enkele nadelen. Een ervan, is dat je geen kerstpakket van je werkgever krijgt.

Sommige ondernemers hebben geluk en krijgen toch een pakket of fles wijn van een zakenrelatie, maar verder dan een chocoladeletter ben ik dit jaar helaas niet gekomen.

Daarom des te leuker het idee van FNV zelfstandigen om een lunch voor ZZP’ers te organiseren, waarbij alle gasten een kerstpakket voor een andere ondernemer mee dienen te nemen. Opgedirkt en wel begeef ik mij daarom naar het Vechthuis in Utrecht, bijna bezwijkend onder het gewicht van mijn zelf samengestelde pakket.

Met zoveel lekkere dingen erin vind ik het bijna jammer om deze weg te geven. Eenmaal binnen word ik hartelijk ontvangen en krijg een sterretje opgeplakt. Dat sterretje is gelinkt aan een georganiseerde tafelschikking en moet ervoor zorgen dat ik me ga mengen met rendieren, kerstklokjes en dennebomen.

Ster
Nadat ik mijn kerstpakket heb uigestald op een enorme tafel met de meest prachtige pakketten, ga ik op dan ook zoek naar een plekje voor een geboren ster. Na ondanks de kerstsfeer in gedachten een paar potentiële tafelpartners afgewezen te hebben, vind ik een leuk plekje tussen een paar interessant ogende ondernemers.

Terwijl ik ga zitten, draait mijn tafeldame recht tegenover mij zich om, en blijkt niemand minder dan Agnes Jongerius te zijn. Onze Agnes is door FNV zelfstandigen uitgenodigd om mee te lunchen, een kerstpakketje aan te leveren en ons in kerstsferen te brengen met een eigen kerstverhaal. Dat is nog eens een leuke verrassing! 

Voorstellen
Nadat ik geïnteresseerd informeer in welke branches mijn mede-ondertnemers zich begeven, nodig ik ook Agnes met een knipoog uit zich voor te stellen. Mijn tafeldame rechts heeft mijn knipoog gemist en kijkt mij vol ongeloof aan; KEN je haar dan niet?

Agnes neemt de uitnodiging echter zonder aarzeling aan en schijnt zich goed voor te kunnen stellen dat niet iedereen haar direct herkent. Geen sterallures dus. Wat volgt is een leuk gesprek, met oprechte interesse van onze voorzittersvrouw naar alle ondernemers aan de tafel. Wat een leuke vrouw!

Kerstverhaal
Kort daarna is het tijd voor het kerstverhaal. Met ‘Het kleine klokje’ van Mies Bouhuys, weet Agnes alle ZZP’ers in de zaal, die zich soms heel klein kunnen voelen in de grote ondernemerswereld, voor een moment een groots gevoel te geven.

Na het kerstverhaal is het tijd voor de kerstpaketten en worden deze op een zeer georganiseerde manier uitgedeeld aan alle ondernemers in de zaal. Zo goed georganiseerd, ik zou het zelf gedaan kunnen hebben. Een enkele ondernemer duikt meteen in zijn kerstpakket, waarna een grote glimlach of een licht teleurgestelde blik volgt. Maar de meesten nemen hun pakket toch ingepakt en wel mee naar huis, nog even genietend van de spanning van het niet weten. Zo ook ondergetekende.

Eenmaal thuis, met de open haard aan en de inhoud van mijn kerstpakket over de vloer uitgespreid bedenk ik me: nog maar een paar weken geleden was ik in gesprek met minister Van der Laan en vandaag aan het lunchen met Agnes Jongerius. Steeds vaker hoor ik dat ik zo op Agnes Kant lijk. Een moment komt het in me op om een carièrre in de politiek te overwegen. Maar dat betekent weer in loondienst. Echt niet!

Marleen Holtkamp is directeur van Montas ordening en coaching, een bedrijf dat zich specialiseert in professional organizing. Montas coacht bedrijven en particulieren naar een gestructureerde en overzichtelijke werk- en leefomgeving. Voor meer informatie: www.montasordening.nl