WASHINGTON - Een meerderheid in de Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met een plan voor de hervorming van de gezondheidszorg.

Daarmee komt het belangrijkste binnenlandse beleidsvoornemen van president Barack Obama een stap dichterbij.

Compromis
De Senaat en het Huis van Afgevaardigden moeten nu een compromis zien te vinden over de verschillen in hun versies van het hervormingsplan. In november keurde het Huis zijn versie van de hervorming al goed.

Zodra de gezamenlijke tekst klaar is, moeten de beide kamers in het Amerikaanse parlement opnieuw hun goedkeuring geven, voordat het definitieve voorstel naar het Witte Huis kan worden gestuurd. Obama kan de wet dan mogelijk eind januari tekenen, nog voordat hij zijn State of The Union uitspreekt.

Verzekering
De hervormingen moeten het peperdure zorgstelsel in de Verenigde Staten betaalbaarder maken. Ook voorzien de plannen in een verzekering voor de tientallen miljoenen Amerikanen die nu nog onverzekerd zijn.

Tijdens de stemming van donderdag, die begon om 07.00 uur lokale tijd, schaarden zestig senatoren zich achter het plan. De 39 aanwezige Republikeinen stemden tegen. De Democraten, partijgenoten van Obama, stemden voor het plan, net als twee onafhankelijke senatoren.n.