AMSTERDAM - Google en Amazon verzamelen teveel informatie over het leesgedrag van gebruikers. Een Sony Reader is heel wat privacyvriendelijker, oordeelt de Electronic Frontier Foundation.

In een 'Buyer's Guide to E-Book Privacy' legt de EFF het privacybeleid van Google Books, de Amazon Kindle, de Nook van Barnes & Noble, de Sony Reader en de FBReader naast elkaar. De digitale burgerrechtenorganisatie keek onder meer in hoeverre het lees- zoek- en aankoopgedrag wordt gevolgd, en met welke partijen die informatie wordt gedeeld.

Google
Google komt niet geheel ongeschonden uit de evaluatie van de EFF. Google logt naast het zoekgedrag binnen Google Books hoe lang een gebruiker specifieke pagina's open heeft staan. Ook zou Google volgens de EFF de Book Rights Registry (de groep die gelden uit Google Books verstrekt aan auteurs en uitgevers) inzage geven in de gegevens van lezers.

Google zegt in een reactie tegen eWeek dat het alleen leesgegevens verstrekt als het daartoe wordt opdragen door de rechter.

Amazon
De Kindle doet het op privacygebied niet veel beter, oordeelt de EFF. Amazon kan via de draadloze connectie onder meer bijhouden wat voor aantekeningen gemaakt worden en waar bookmarks geplaatst worden. Het privacybeleid rondom de Nook van Barnes & Noble is nog niet geheel bekend, hoewel de EFF wel al merkt dat het bedrijf het surf- en koopgedrag van klanten turft.

Sony verzamelt geen zoekgedrag en informatie over welke content gebruikers uploaden naar de Reader, aldus de EFF. Het elektronicabedrijf houdt wel bij wat mensen kopen in de eigen eBook Store, maar niet wat gebruikers voor de rest doen met de Reader. Ook de open source FBReader krijgt complimenten voor het niet bijhouden van leesgedrag.