AMSTERDAM - Het voorstel voor een nieuwe zorgverzekeringswet, wat vandaag is aangenomen door de Amerikaanse Senaat, eist een opvallend slachtoffer. Zonnestudio's worden geconfronteerd met de zogenaamde zonnebanktaks. Dat meldt de Financial Times donderdag.

Zonnestudio's moeten bij invoering van de wet tien procent van hun inkomsten gaan afdragen. Eigenaren van de zonnebanksalons zijn woest over het voorstel. Als gevolg van de recessie is het aantal klanten en hun inkomen sterk gedaald.

Bo-tax
De zonnebanktaks is op het laatste moment toegevoegd aan het wetsvoorstel. Deze belasting moet de 'Bo-tax' vervangen, een heffing op cosmetische behandelingen als Botox. Zonnestudio's voelen zich machteloos tegenover de machtige medische industrie, die door intensieve lobbyactiviteiten de Bo-tax geschrapt heeft zien worden.

De regering verwacht met de zonnebanktaks ongeveer 2,7 miljard dollar op te halen in 10 jaar. Volgens de Senaat was de keuze voor juist deze belasting het gevolg van 'toenemende zorgen over gezondheidsrisico's bij het gebruik van zonnebank'. Eigenaren van de zonnestudio's zijn het hier niet mee eens: "Ultraviolet licht heeft juist aantoonbare voordelen voor de gezondheid, in tegenstelling tot een Botoxbehandeling."