AMSTERDAM - Oracle is aangeklaagd voor fraude en inbreuk op auteursrechten door een bedrijf uit de Verenigde Staten. Het gaat om Bindows, een technologie om gebruikersinterfaces te bouwen.

Oracle zou technologie van het bedrijf MB Technologies onrechtmatig gebruiken om gebruikersinterfaces voor Fusion Applications te maken. Dat is een lang verwachte volgende generatie in het productenportfolio van Oracle dat volgens jaar op de markt moet verschijnen.

Bindows
MB Technologies is de maker van het programma Bindows, een toolkit voor ontwikkelaars waarmee 'de exacte look en feel' van een Windows-interface gemaakt kan worden voor web-applicaties. Het bedrijf sloot in 2004 een deal met Hyperion. In 2007 werd Hyperion overgenomen door Oracle, waarop MB een nieuwe bekrachtiging vroeg van de originele afspraken met Hyperion.

In de gesprekken die volgden zou Oracle hebben gezegd de Bindows-technologie alleen te gebruiken in Hyperion-producten die al bestonden tijdens de overname, bericht de IDG News Service. Oracle zei ook de Bindows-producten 'in de nabije toekomst' allemaal te vervangen. Volgens MB bedong Oracle zo een lagere licentieprijs.

Licenties
In oktober 2007 stuurde Oracle echter een voorlopige versie van de te maken afspraken waarin een gedeelte ging over het licenseren van Bindows in Oracle Fusion producten. Daar is volgens MB nooit over gesproken en zou in ieder geval grote invloed hebben gehad op de licentieprijzen van de software. Nieuwe onderhandelingen volgden maar Oracle haalde uiteindelijk de clausule uit het contract.

Kort geleden kwam MB erachter dat Oracle Bindows wel degelijk gebruikte bij de ontwikkeling van Fusion-producten. Uit een e-mailwisseling met senior vice president Robert Gersten bleek dat Oracle Bindows gaat gebruiken in drie enterprise performance management (EPM) onderdelen die horen bij de Fusion-applicaties. "We geloven dat het beter is om de GUI's voor deze componenten niet opnieuw te schrijven. Het zou fijn zijn als we tot een vergelijk kunnen komen dat gunstig is voor beide partijen", schreef Gersten.

Schadevergoeding
Die onderhandelingen zijn gestrand op de prijsafspraken. Volgens MB heeft het bedrijf meerdere malen geprobeerd afspraken te maken met Oracle, maar dat die inspanningen uiteindelijk tevergeefs bleken. MB wil nu een schadevegoeding voor de misgelopen licentie-inkomsten en de eventuele winst die Oracle heeft geboekt met het gebruik van Bindows. Oracle heeft nog niet gereageerd op de aanklacht en weigert commentaar te geven.