AMSTERDAM - ABN Amro heeft niet meer de pretentie 'Dé Bank' van Nederland te zijn. Liever stelt de bank zich voortaan aan zijn klanten voor als 'Uw Bank'. Dat bleek woensdag tijdens een informele persbijeenkomst met topman Gerrit Zalm.

'Dé Bank' is een lijfspreuk die ABN Amro in de jaren negentig introduceerde. ''We gebruiken de spreuk al een tijd niet meer, maar staan natuurlijk nog wel zo bekend bij het publiek'', lichtte een woordvoerster toe. De laatste jaren gebruikte ABN Amro de slagzin 'Meer mogelijk maken'.

ABN Amro, ooit een speler van wereldformaat, stelt zich daarmee bescheidener op. Zoals bekend werd de bank kort voor het uitbreken van de kredietcrisis opgekocht door Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander. Fortis vertilde zich eraan en werd ontmanteld. Nederland kreeg de Nederlandse delen van ABN Amro en Fortis in handen.

Samengaan
In het voorjaar zullen ABN Amro en Fortis onder leiding van Gerrit Zalm samengaan. Bij ABN Amro Nederland werken ongeveer 20.000 mensen, Fortis Bank Nederland telt ongeveer 8000 medewerkers. Wereldwijd tellen beide concerns ongeveer 32.000 werknemers.

Zalm maakte woensdag een schets van hoe de bank er straks zal uitzien. Zo kunnen klanten van de banken nu nog terecht bij 650 kantoren in Nederland: 150 Fortisfilialen en 500 ABN Amro-vestigingen. Dat worden er 150 minder. Volgende maand maakt de bank bekend welke kantoren verdwijnen.

Vermogenden
Op zakelijk gebied richt de bank zich niet op grote multinationals, maar wel op grote Nederlandse ondernemingen. Door de samenvoeging van het voormalige Fortisonderdeel MeesPierson en delen van ABN Amro is de nieuwe bank naar eigen zeggen de grootste in Nederland op het gebied van bankieren voor vermogenden.

De blik is wel over de grens gericht, maar de doelen blijven bescheiden. ''Internationaal willen we uitbouwen waar we sterk in zijn. Maar we hebben niet de ambitie overal alles ter wereld te doen'', zei Zalm.

Voorzichtig
Verder wil ABN Amro/Fortis voorzichtig zijn als het gaat om speculatieve beleggingen of het aankopen van vreemde producten, zoals de nu beruchte pakketten aan rommelhypotheken.

Ook is Zalm vastbesloten zijn eigen broek op te houden. Eerder dit jaar moest de staatsbank een paar keer aankloppen bij minister Wouter Bos van Financiën voor extra geld. De Staat heeft inmiddels meer dan 30 miljard euro gestoken in de samen te voegen financiële concerns.

Redden
''Ik ga niet meer voor extra kapitaal. Ik heb geen enkel voornemen om daarvoor nog eens aan te kloppen. We moeten ons nu zelf redden'', stelde Zalm.

De bedoeling is dat de Staat zich op een bepaald moment uit de fusiebank terugtrekt. Dat kan door de bank te verkopen of die naar de beurs te brengen. Zalm zei te verwachten dat dat moment zich ergens in 2013 of 2014 zal aandienen. Hij durfde niet te voorspellen of de Staat zijn investering zal terugverdienen. Maar de topman gaat voor ''de maximale opbrengst''.