AMSTERDAM - De topmannen van KLM en Schiphol, Peter Hartman en Jos Nijhuis, maken zich 'zeer grote zorgen' over de bereikbaarheid van de nationale luchthaven tijdens winterse omstandigheden zoals die van de afgelopen dagen.

Dat blijkt uit een brief van de twee bestuurders aan minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven, zo bevestigt een woordvoerster van KLM naar aanleiding van een bericht in het Financieele Dagblad.

Sinds een paar dagen is Schiphol volgens de directeuren zeer slecht bereikbaar voor passagiers en werknemers. "Wij maken ons hierover zeer grote zorgen", aldus het schrijven.

"De winter is net begonnen en er zullen nog wel vaker periodes met zware weersomstandigheden volgen. Om goed te kunnen functioneren, moet ons netwerk kunnen vertrouwen op permanente landzijdige bereikbaarheid van de luchthaven."

Oproep
De twee bedrijven storen zich aan de oproep van NS om niet te reizen. Het geeft volgens hen 'geen pas' om passagiers te vragen niet in te stappen. "Dat doen we in de luchtvaart ook niet."

Minister van Verkeer Camiel Eurlings kondigde deze week al een onderzoek aan naar de werkwijze van spoorbeheerder Prorail in NS tijdens het winterweer. De NS roept op zijn beurt de politiek op om meer geld te steken in het vervangen van duizenden kwetsbare wissels.