AMSTERDAM - Apple-topman Steve Jobs is de beste ceo ter wereld, stelt de Harvard Business Review. Zijn verkiezing is vanwege de opbrengst voor aandeelhouders.

Vlak voor feestdagen deelt de gerenommeerde Harvard Business Review haar 'kerstrapporten' uit. Jobs is de "best presterende ceo ter wereld". Volgens de rapporteurs zelf komt deze uitslag niet echt als een verrassing. Wel een verrassing, of ook weer niet, is dat de naam van een andere zeer prominente high-tech ceo, die van Microsofts Steve Ballmer, niet in de top-100 voorkomt.

Resultaten
De Harvard Business Review analyseerde een kleine 2.000 ceo's voor dit rapport. De methodologie om de best presterende topmannen te bepalen was stringent. De totale TSR (total shareholder return) van elk bedrijf werd op dagelijkse basis berekend voor de periode waarin een kandidaat de ceo-positie bekleedt, en gewogen tegen industrie- en landelijke gemiddelden. De onderzoekers keken ook naar veranderingen in de kapitalisatie van een bedrijf , gecorrigeerd voor lokale inflatie en andere indicatoren.

Uiteindelijk bleek Jobs bovenaan de lijst te staan. Sinds zijn terugkeer als Apple-ceo in 1997, toen de Mac-maker in zorgwekkende toestand verkeerde, heeft hij het bedrijf een onvoorstelbare - naar industrietak gecorrigeerde - return van 3.188 procent (of samengesteld 34 procent per jaar) gebracht. Omgerekend is Apple's marktwaarde met 150 miljard dollar toegenomen.

Cisco
Overigens is Jobs niet de enige ict-ceo die door de Harvard Business Review wordt geroemd vanwege 'topprestaties over een langere periode'. Op nummer vier staat ceo John Chambers van Cisco, die zorgde voor een TSR van 1.054 procent over zijn bestuursperiode, die in 1995 begon. Onder zijn leiding werd Cisco ruim 150 miljard dollar meer waard.

Nummer zeven is Jeff Bezos van Amazon, goed voor een waanzinnig hoge TSR van 4.586 procent en een waardevermeerdering van zijn bedrijf met 37 miljard dollar. Op de tiende plaats vinden we Eric Schmidt van Google, die sinds zijn aantreden in 2001 voor een TSR van 344 procent en een beurswaardevermeerdering van 101 miljard dollar tekende.

Symantec
Na Schmidt staan er nog drie ict-mannen in de top-100, die inmiddels ex-ceo's zijn: John Thompson van Symantec (19), Tim Koogle van Yahoo (61) en Tom Engibous van Texas Instruments (95).
Puur financiële factor

De kracht van de lijst zit hem in de zuiverheid. Er werd niet gekeken naar zaken als leiderschap, charisma, visie, inzicht of andere lastig meetbare waardes. Excuses als veranderende marktomstandigheden, stakingen, opkomende nieuwe technologieën telden evenmin. Klinkende munt in de vorm van aandeelhouderswaarde was het enige criterium.

En dat is de reden dat Steve Ballmer niet in de lijst voorkomt. Volgende maand hanteert hij 10 jaar de bestuursvoorzittershamer. Bij zijn aantreden stagneerde de gestage groei die het aandeel Microsoft tot dan toe had laten zien en die is sedertdien vrijwel onveranderd gebleven.