AMSTERDAM - Het One Laptop Per Child-project heeft het design van een tabletversie van zijn goedkope laptop vrijgegeven. Het apparaat kost 75 dollar en moet in 2012 uitkomen.

Het OLPC-project van MIT-professor Nicholas Negroponte wil kinderen in ontwikkelingslanden voorzien van een goedkope laptop. Op dit moment gebeurt dat al met het XO-model dat veel weg heeft van een reguliere laptop.

Boek
Er is ook al een XO-2 in de maak. Dat is een tablet die opengevouwen kan worden als een boek en daarmee een linker- en rechterpagina (scherm) heeft. De tablet wordt bediend via een touchinterface. De eerste versie van de XO-2 staat op de planning voor de eerste helft van 2011.

Daarna wordt gepland om de XO-3 uit te brengen, in 2012. Het is een superdunne tablet die slechts 75 dollar moet gaan kosten. Het apparaat heeft een touchscreen van 8,5 bij 11 inch. Aan een van de hoeken van het apparaat zit een kleine ring om het makkelijk mee te kunnen nemen.

De XO-3 is slechts half zo dik als een iPhone en heeft een camera op de achterkant. Het wordt aangestuurd door een 8GHz processor en heeft een energieverbruik van minder dan 1 Watt.

olpc tablet 460

LCD
De XO-3 krijgt waarschijnlijk een Pixel Qi-beeldscherm met zowel e-book- als lcd-kwaliteiten. Deze schermen worden gemaakt door Mary Lou Jespen, een voormalig medewerkster van het OLPC-project. Deze schermen zouden eind dit jaar op de markt komen maar dat is nu uitgesteld tot begin 2010.

XO-3 designer Yves Behar wil een zo minimalistisch mogelijke machine ontwerpen, zegt hij tegen zakenblad Forbes. Dat houdt in dat er een virtueel toetsenbord komt en dat er geen knoppen zijn. In zijn ontwerpen is alleen een scherm te zien dat gehuld is in een dunne, groene, rubberen omlijsting.

Goedkoper
Als de richtprijs van 75 dollar daadwerkelijk gehaald wordt, is de XO-3 een stuk goedkoper dan de huidige versie van de OLPC. Die zou 100 dollar moeten kosten, maar gaat voor 172 dollar over de toonbank. Negroponte is van plan de architectuur van de machine openbaar te maken zodat andere pc-producenten het ontwerp over kunnen nemen.

Daarmee wil hij de industrie dwingen om goedkopere en meer op onderwijs gerichte pc's te gaan ontwikkelen. "We hoeven het niet noodzakelijk zelf te bouwen. We hoeven alleen maar te dreigen dat we het gaan bouwen."

De OLPC heeft inderdaad wel geleid tot goedkopere laptops, zoals de Eee-netbook van Asus (oorspronkelijk bedoeld voor ontwikkelingslanden) en de ClassMate van Intel.