AMSTERDAM - David Tepper, een Amerikaanse manager van een hedgefonds verdient dit jaar 2,5 miljard dollar, dankzij slimme speculaties voor zijn fonds Appaloosa Management. Daarmee is de voormalige handelaar van Goldman Sachs een van de beste verdieners op Wall Street.

Tepper gokte er begin dit jaar als een van de weinigen op dat banken als Citigroup en Bank of America de crisis zouden overleven en kocht in maart spotgoedkope aandelen. Toen was de crisis op zijn hoogtepunt en de waarde van de aandelen nihil.

De aandelen Citigroup zijn nu in waarde verviervoudigd, en de aandelen van Bank of America zijn nu drie keer zoveel waard als in maart. Alleen al dankzij deze twee fondsen maakte Appaloosa Management 1 miljard dollar winst. In totaal wist Tepper een winst van 7 miljard dollar te genereren voor zijn fonds.

Alleen
"Het voelde alsof ik alleen was", aldus Tepper tegen the Wall Street Journal over zijn handelswijze. "Op sommige dagen was er helemaal niemand aan het bieden."

Tepper - zoon van een accountant - verliet Goldman Sachs in 1993, toen hij daar geen partner werd en begon het vanaf het begin succesvolle Appaloosa Management.

Tepper krijgt met de 2,5 miljard dollar geen record in handen. In 2007 kreeg fondsmanager John Paulson 3,7 miljard dollar, omdat hij de ineenstorting van de sub-prime hypotheken goed had ingeschat.