AMSTERDAM - De Amerikaanse dollar en de Japanse yen zijn, onder de tien meest verhandelde valuta ter wereld, de twee zwakst presterende munteenheden van het jaar. Dat blijkt uit een analyse van Saxo Bank.

De yen eindigt nipt op de laatste positie, door een sterke daling in december. De reden voor de verzwakking van de twee munteenheden ligt in de toegenomen zucht naar risico, die de wereldmarkten het afgelopen jaar hebben ondergaan.

Investeerders gaan daardoor op zoek naar hogere rendementen, en die zijn bijvoorbeeld te vinden in landen waar de rente naar verwachting nog lange tijd laag gehouden wordt.

De euro komt als winnaar uit de bus. De Europese munt heeft aan kracht gewonnen doordat onder meer de Chinese centrale bank een deel van zijn dollars heeft omgezet in euro's.

Wit-Russische roebel
Onder de kleinere, minder bekende valuta is de Wit-Russische roebel de grootste verliezer. De munt verloor ongeveer 31 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ook de Moldavische leu en de Albanische lek hebben veel terrein verloren.

De zwakste munteenheden van vorig jaar stonden er in 2009 dankzij de crisis minder slecht voor. Omdat ze een zwakke start beleefden, zijn ze in veel gevallen gedurende het jaar opgekrabbeld.

In 2008 viel vooral de Zimbabwaanse dollar op. Politieke problemen joegen de inflatie van de munt toen naar zo'n 98 procent per dag. De Zimbabwaanse dollar is dit jaar in onbruik geraakt. Het land is overgestapt op Amerikaanse dollars of Zuid-Afrikaanse randen.