AMSTERDAM - De Maleisische luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines bestelt bij Airbus vijftien vliegtuigen van het type A330-300 en neemt een optie op nog eens tien toestellen van hetzelfde type.

Met de order is een totaalbedrag gemoeid van 5 miljard dollar. De luchtvaartmaatschappij heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

De toestellen moeten in de periode 2011 tot 2016 worden afgeleverd. Malaysia Airlines wil ze inzetten op de groeimarkten van Zuid-Azië, China, Noord-Azië, Australië en het Midden-Oosten.

2016
''In 2016 moeten alle toestellen operationeel zijn. Vanaf dat moment beschikken wij over één van de jongste, energiezuinigste en milieuvriendelijkste vloten in Azië'', zei topman Tengku Azmil Zahruddin van Malaysia Airlines in een toelichting op de order.

Malaysia Airlines wil overgaan naar een vloot waarvan minimaal een derde van de toestellen in eigen bezit is. Momenteel worden alle toestellen door de maatschappij geleased. De aankopen worden gefinancierd door uitgifte van aandelen en het aangaan van leningen.