HOOFDDORP - Videowebsite YouTube en muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra hebben een licentieovereenkomst gesloten over het gebruik van muziek in video's die op YouTube te zien zijn. Dat hebben beide organisaties dinsdag laten weten.

Hoeveel geld met de overeenkomst is gemoeid, maken zij niet bekend. Ook de looptijd van de overeenkomst brengen de instellingen niet naar buiten.

''De kern is dat we in één keer een bedrag betalen aan Buma/Stemra. Daarmee zijn de muziekrechten voor een aantal jaren in Nederland geregeld'', schetst een YouTubewoordvoerder. ''De eindgebruiker krijgt nooit een rekening voor het plaatsen of bekijken van muziekfilmpjes.''

Ophef
Een eerder plan van Buma/Stemra zorgde voor (politieke) ophef. De muziekrechtenorganisatie opperde toen het idee om de eindgebruiker wel kosten in rekening te brengen. Ook het zogenoemde 'embedden' van YouTubefilmpjes op andere webadressen, waaronder social networksites, zou worden gefactureerd.

CDA-Kamerleden stelden vragen aan staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) en minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) waarin ze afkeurend spraken over de 'Hyves-muziektax'.

Hyves
''Elke Hyvespagina heeft tegenwoordig wel (muziek)fragmenten'', schetste CDA'er Pieter Omtzigt destijds.

''Leuk om met je vrienden je favoriete muziek te delen of te laten zien waar je van houdt. Tot mijn verrassing zie ik dat Buma/Stemra geld hiervoor wil vragen. Het minimumtarief is 130 euro, begrijp ik uit het foldertje. Als ze dit echt van plan zijn, dan komen veel ouders nog voor een vervelende verrassing te staan'', schreef hij destijds aan de bewindslieden.