AMSTERDAM - Consumenten laten geld liggen door passief gedrag op de energiemarkt. Dat concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in een onderzoek. Het verschil kan oplopen tot honderden euro's per jaar.

Volgens de NMa voelen consumenten nog te veel weerstanden als ze overwegen van energieleverancier te veranderen, omdat ze de kosten en risico's groter inschatten dan de mogelijke voordelen. Bovendien verwachten ze 'gedoe', zoals administratieve problemen of zelfs afsluiting van gas en elektriciteit.

Mensen die wel actief zijn betalen echter een flink lagere prijs voor energie dan de passieve consument.

Jaarcontract
Het verschil tussen de hoogste en de laagste prijs voor bijvoorbeeld een jaarcontract voor gas kan oplopen tot 150 euro. Voor gas komt dat bedrag uit op 85 euro.

Bij contracten voor onbepaalde tijd bedraagt het verschil tot 60 euro voor gas en 70 euro voor elektriciteit. Bij driejarige contracten zijn de verschillen nog groter.

Vorig jaar maakte negen procent van de huishoudens de overstap naar een andere energieleverancier. Het aantal overstappers is in drie jaar tijd verdubbeld. Zes procent van de consumenten blijkt plannen te hebben om van leverancier te veranderen, terwijl 23 procent er niet negatief tegenover staat.