AMSTERDAM - De verkoop van racefietsen is flink gestegen. In 2004 gingen er nog 13.000 exemplaren over de toonbank, terwijl het aantal dit jaar op 30.000 uitkomt. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Bovag en marktonderzoeksbureau GfK.

De rek is er nog niet uit, naar verwachting zullen er volgend jaar 36.000 nieuwe racefietsen verkocht worden. "Het past helemaal in de huidige trend van gezond leven. Bovendien is fietsen 'groen': milieuvriendelijk dus", verklaart Maurice Manders van Bovag.

"De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe technische snufjes geïntroduceerd voor sportieve fietsen. Mensen vinden dat leuk, ze willen het nieuwste van het nieuwste hebben. Wat ook bijdraagt is dat grote, internationale wielerwedstrijden de afgelopen jaren letterlijk dichtbij zijn gekomen", voegt Patrick Langley van GfK hieraan toe.

Volgens Manders moeten mensen bij de aanschaf van een racefiets vooral letten op de juiste zithouding en moeten zowel framehoogte als stuurafstand bij het postuur passen.