AMSTERDAM - Twitter zal dit jaar een winst van zo'n 25 miljoen dollar, ongeveer 17,5 miljoen euro, in de boeken zetten, dankzij deals die de microbloggingdienst heeft gesloten met Microsoft en Google.

Het is de eerste keer dat Twitter zwarte cijfers schrijft. Het bedrijf wist zijn grote hoeveelheden gebruikers tot nu toe niet om te zetten in een bruikbaar verdienmodel.

De overeenkomst met Google, die inhoudt dat Twitter-berichtjes ook doorzoekbaar zijn via Google, zullen het bedrijf naar verluidt 15 miljoen dollar, oftewel 10,4 miljoen euro, opleveren. Een vergelijkbare deal met Microsoft voegt hier nog eens 10 miljoen dollar (7 miljoen euro) aan toe, zo melden bronnen tegenover persbureau Bloomberg.

Gebruikers
Twitter, opgericht in 2006, telt ongeveer 105 medewerkers. Volgens marktonderzoeker ComScore heeft de dienst, waarmee 140 tekens tellende berichtjes verspreid kunnen worden, wereldwijd 58 miljoen maandelijkse gebruikers.

Twitter is de op twee na populairste sociale netwerksite van de Verenigde Staten. Het moet alleen Facebook en MySpace voor zich dulden. Het bedrijf stelt al zijn aandacht te richten op het verbeteren van het product, in plaats van manieren te vinden om hier geld mee te verdienen.

De onderneming wist eerder dankzij investeringen van durfkapitalisten 155 miljoen dollar, zo'n 108 miljoen euro, in het laatje te brengen. In september werd de waarde van Twitter na een nieuwe investeringsronde op een miljard dollar geschat.

Advertenties
Sindsdien onthult het bedrijf stukje bij beetje hoe het verdienmodel eruit gaat zien. Naast de overeenkomsten met de zoekmachines, wil Twitter begin volgend jaar een advertentieprogramma uitwerken. Bovendien gaat het concern meer geld vragen voor speciale twitteraccounts voor bedrijven.

Afgelopen zomer kwamen de financiële plannen van Twitter via de nieuwssite TechCrunch op straat te liggen. Daaruit bleek al dat het bedrijf druk bezig is verschillende scenario's te onderzoeken om inkomsten te genereren.

Ook steken geregeld geruchten de kop op dat Twitter een beursgang zou overwegen. In november liet oprichter Biz Stone nog weten dat een beursintroductie mogelijk zou zijn, als het bedrijf geld nodig heeft.