AMSTERDAM - Oracle ziet geen brood in de onderkant en middenmoot van de servermarkt. Het wil dan ook de lichtere servers van Sun schrappen zodra de overname rond is.

Oracle-ceo Larry Ellison is niet van plan de servermarkt van grote volumes maar lage marges te betreden. Hij wil niet met x86-servers van Sun Microsystems concurreren met bijvoorbeeld HP en Dell. Zodra de overname van Sun rond is, wil Oracle met de servers van die leveranciers mikken op de bovenkant van de markt, melden ict-nieuwssites als eWeek en TMCnet.

Fundament
Dit geldt voor zowel Suns servers met de eigen Sparc-processors als de systemen met x86-processors van Intel en AMD. Oracle gaat de zwaardere uitvoeringen van die servers gebruiken als fundament voor zijn datacenterstrategie. De softwareleverancier koppelt zijn database en middleware met de servers en storage die het in handen krijgt met de koop van Sun.

Concurrenten als IBM, HP, Dell en Cisco volgen soortgelijke strategieën. Elk van die leveranciers wil een groter stuk van de lucratieve datacentermarkt bedienen. Ze bieden daarbij niet slechts meer eigen producten voor die markt, maar maken zelf geïntegreerde oplossingen.
x86-concurrentie

Concurrentie
Sun heeft jarenlang ook de moordende concurrentie van de massamarkt gemeden. De standaard x86-servers zijn echter opgeklommen en vormen in toenemende mate een bedreiging voor de bovenkant van de servermarkt.

Sun is uiteindelijk gezwicht. Het is eerst voor goedkopere servers met AMD-processors en toen ook met Intel-chips gegaan. Oracle wil dat nu terugdraaien, hoewel het daarbij niet de x86-processors laat varen maar wel het bedienen van de massamarkt.
Appliance

Hardware
Oracle heeft al een database-toepassing gemaakt met Sun-hardware. Die hecht geïntegreerde oplossing is in september gepresenteerd. Voorheen had Oracle hiervoor een samenwerking met HP. De status van die relatie is nu onbekend.

De databaseproducent verwacht dat de antitrusttak van de Europese Commissie de Sun-overname komende maand goedkeurt. Dat is dan na maanden van keuring en conflict. Uiteindelijk heeft de koper daarbij toch water bij de wijn gedaan. Eurocommissaris Neelie Kroes heeft al laten weten ingenomen te zijn met de toezeggingen die Oracle nu doet.