AMSTERDAM - De Opta en de NMa gaan in tegen het Ministerie van Economisch Zaken. Zij stellen dat gemeenten terughoudend moeten zijn met het financieren van glasvezel.

Telecomtoezichthouder Opta en mededingingsautoriteit NMA reageren op beleid van het ministerie van Economische Zaken. De twee hebben zaterdag een brief gepubliceerd, waarin ze ingaan op de Handreiking die EZ onlangs naar gemeenten stuurde.

In de brief schrijven Opta en NMa dat de uitrol van glasvezel het beste aan 'de markt' kan worden overgelaten. Met andere woorden: kabelbedrijven en KPN doen nu voldoende aan de invoering van breedband. Overheden moeten daarom terughoudend zijn in de financiering van glasvezel in woonwijken.

Graven
Gemeenten hebben volgens Opta en Nma wel een grote rol in bijvoorbeeld het coördineren van graafwerkzaamheden en het vlot verlenen van vergunningen. Maar zelf investeren in glasvezelaanleg, zoals bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam deed, is niet noodzakelijk.

Volgens beide instanties is "concurrentie in Nederland ' de drijvende kracht achter innovatie" gebleken. "Zo lang er niet nadrukkelijk sprake is van marktfalen moet de markt daarbij (..) zelf het tempo bepalen, gedreven door de behoefte van de consument", staat er in de brief.

Heilig
Opta-voorzitter Chris Fonteijn liep eerder deze maand met enkele fell uitspraken tijdens een congres al vooruit op dit officiële standpunt. Fonteijn zei toen dat het onjuist is dat politici in Den Haag, bij provincies en bij gemeenten zich hard maken voor de aanleg van glasvezelnetten. "Het lijkt wel of glas heilig verklaard is in Den Haag. Maar wat doe je ermee? Hoe realistisch zijn de projecties waar politici mee schermen?"

Staatssecretaris Frank Heemskerk van EZ paste onlangs de Telecomwet aan, waardoor lokale overheden de aanleg van glasvezel beter kunnen ondersteunen. Maar eurocommissaris Neelie Kroes kwam niet lang daarna met nieuwe richtlijnen, die onder meer stellen dat overheden in stedelijke gebieden rond glasvezelaanleg niet aan staatssteun mogen doen.

Adviesgroep
Heemskerk lanceerde vervolgens vorige week een taskforce breedband. De adviesgroep gaat onderzoeken wat decentrale overheden samen met bedrijven kunnen doen om de uitrol van snelle breedbandnetwerken mogelijk te maken. Ook ontwikkelt de Taskforce een 'menukaart' die lokale overheden kan helpen bij hun rol. De adviesgroep moet voor 1 maart met zijn aanbevelingen komen.

De taskforce is een antwoord op druk vanuit de Tweede Kamer, die wil dat de overheid meer vaart zet achter de uitrol van glasvezel. De Kamerleden willen dat alle woningen in Nederland binnen "een periode van vijf tot tien jaar" toegang hebben tot glasvezel.

Rem
Experts vrezen dat die termijn nooit wordt gehaald. Het Opta-advies helpt daar ook niet bij, vindt Johan ter Haar van adviesbureau Stratix. "Een rem op innovatie", noemde Ter Haar het advies zaterdag in Radio 1-programma Radio Online. Gezien het huidige tempo duurt glasvezelaanleg in heel Nederland volgens hem langer dan 15 jaar.

Het is nu zo geregeld dat er twee grote partijen zijn - de kabelaars en KPN - en dat het voor een derde partij onmogelijk is er tussen te komen, meent Ter Haar. Daar was Remco Bos, hoofd afdeling markten bij Opta, het niet mee eens. Hij reageerde in Radio Online dat de regulering niet is bedoeld om innovatie te remmen.

Onzeker
Ook kunnen de regels volgens Bos niet elke paar jaar veranderen. Dat zou te onzeker zijn voor investeerders. Bovendien is glasvezel geen doel op zich, aldus de Opta-man. Het gaat er volgens hem om of consumenten in hun behoefte worden voorzien.

Nieuwe diensten zijn dus het sleutelpunt, niet simpelweg snellere verbindingen. Twistpunt is nu de route naar die nieuwe diensten en de rol van de overheid daarin.