AMSTERDAM - Een nieuw softwarebedrijf ziet een markt voor het bestrijden van virussen op mobiele telefoons, zo bericht de New York Times maandag.

De mobiele telefoonwereld is nog lang niet zo vergeven van de virussen als de pc-wereld. Maar naarmate mobieltjes net zo geavanceerd worden als normale computers, stijgt ook het risico op besmettingen, zo vermoedt de 26 -jarige directeur van Lookout.

Kapitaal
Het dit jaar opgerichte bedrijfje uit San Francisco haalde deze maand 5,5 miljoen dollar kapitaal op bij investeerders. Hiermee kan er software getest worden voor telefoons die werken met de besturingssystemen Windows Mobile en Android. Binnenkort moeten er ook programma's beschikbaar komen die Blackberry's en iPhones moeten behoeden voor digitaal onheil.

De software moet kwaadaardige programma's blokkeren, en laat gebruikers gevoelige gegevens op afstand wissen. Geheel volgens de regels van de moderne interneteconomie kunnen gebruikers een uitgeklede versie van Lookout gratis gebruiken, en moet er betaald worden voor het uitgebreide product.

Hackers
Dit jaar haalden twee gevallen van 'gehackte' mobieltjes het nieuws, waaronder een programma dat Nokia-telefoons infiltreerde en vervolgens kleine bedragen afschreef van de telefoonrekening van de eigenaar. Mede door het geringe aantal aanvallen, zijn er nog weinig softwarebeveiligers die zich grotendeels richten op mobiele telefoons. "Het voelt allemaal nog zoals in 1999 in de pc-wereld," aldus directeur John Hering tegenover de krant.

Bedrijven als Research in Motion (maker van de Blackberry) en softwarebeveiliger Symantec hebben ook software ontwikkeld om telefoons te beschermen, maar Lookout zegt zich meer op de particuliere markt te richten. Als consumenten eenmaal massaal gaan winkelen en bankieren op hun mobieltjes, dan worden de toestellen vanzelf een gewild object voor hackers, aldus beveiligingsexpert Jeff Moss onlangs.