AMSTERDAM - Het staatsbedrijf Dubai World heeft 'constructieve' gesprekken gevoerd met zijn schuldeisers. Het antwoord op de vraag of, en hoe het bedrijf zijn 22 miljard dollar schuld gaat afbetalen of herfinancieren laat echter nog op zich wachten.

Dubai World, een van Dubais drie belangrijkste conglomeraten, ontving maandag 90 partijen die geld tegoed hebben van het concern. Het was het eerste formele overleg sinds eind november bekend werd dat het bedrijf zijn afbetalingen door financiële problemen moest uitstellen.

Een speciaal comité onder leiding van accountant Deloitte moet erop toezien dat dit probleem zo goed mogelijk wordt opgelost. Hoewel het overleg in Dubai vooral bedoeld was als een eerste in een lange reeks van gesprekken, zegde het concern alvast toe voorlopig zijn schulden af te blijven betalen.

Lening
Een lening van 10 miljard dollar van buurstaat Abu Dhabi gaf Dubai vorige week weer wat financiële ademruimte. Veel banken, met name Britse, staken de afgelopen jaren geld in Dubai World en andere concerns in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in de veronderstelling dat de lokale overheden garant zouden staan bij problemen.

Hoewel die steun uiteindelijk wel kwam, zorgden de vertraging en de onduidelijke communicatie hierover voor veel onzekerheid bij investeerders en imagoschade voor de emiraten. Binnenkort moet blijken of Dubai World zijn schulden volledig kan afbetalen. "Duidelijkheid verschaffen is nu de topprioriteit", aldus een analist tegenover persbureau Reuters.

Kijk hier voor het laatste nieuws rond Dubai