AMSTERDAM - Schoonmakers in ziekenhuizen hebben meer waarde dan bankiers en accountants, zo meldt de Britse New Economics Foundation maandag in een onderzoek naar de maatschappelijke waarde van zes beroepsgroepen.

Voor iedere pond, gelijk aan 1,10 euro, die bankiers verdienen, vernietigen ze tegelijkertijd zeven pond, oftewel 7,73 euro, stelt de denktank. Om dat te berekenen, gebruikt de New Economics Foundation een model dat de reële sociale en economische waarde van de beroepen bekijkt.

Met belastingaccountants is het nog erger gesteld, zij vernietigen 47 pond (51,93 euro) aan waarde voor iedere pond die ze creëren. Ook mensen in de reclame kosten meer dan ze opleveren.

Kinderopvang
Schoonmakers daarentegen leveren elf euro op voor iedere 1,10 euro die ze betaald krijgen. Voor recyclingmedewerkers en personeel in de kinderopvang valt het model ook positief uit.

Investeringsbankiers vormen een van de best betaalde beroepsgroepen. "Bankiers worden genereus beloond voor het aan de rand van de afgrond brengen van het wereldwijde financiële systeem", aldus de denktank. Bovendien hebben sommige belastingaccountants als enig doel om rijke individuen en bedrijven te helpen minder belasting te betalen.

Schoonmakers in ziekenhuizen worden onderschat en onderbetaald, maar spelen een cruciale rol in de werking van het gezondheidssysteem, aldus het onderzoek.

Mythes
De denktank wil een aantal mythes over beloning en waarde onderuithalen. 'Personeel in goed betaalde banen werkt harder', 'als we de rijken belasting laten betalen, gaan ze ervandoor met hun geld' en 'met hoge salarissen wordt talent binnengehouden' zijn een paar van de ideeën die volgens het rapport niet stroken met de werkelijkheid.