AMSTERDAM - Paul Volcker, de voormalige voorzitter van de FED, vindt dat de topbankiers lagen te slapen terwijl de financiële crisis zijn intrede deed.

Dat zei hij tijdens een conferentie van bankiers, zo schrijft The Times. De bankiers kregen het ene na het andere verwijt van de 82-jarige econoom, die van 1979 tot 1987 aan het hoofd stond van het Amerikaanse stelsel van Centrale Banken.

"Wakker worden heren, jullie reactie was ronduit inadequaat", aldus Volcker over de extreem hoge bonussen die werden uitgekeerd in de laatste paar jaar.

Innovatie
Hij reageerde geïrriteerd op bankiers die vonden dat nieuwe regelgeving innovatie niet in de weg mocht staan, door te stellen dat de grootste innovatie van de afgelopen twintig jaar de pinautomaat was.

De ingewikkelde financiële producten die mede aan de basis stonden van de crisis, vindt Volcker maar niets. En over het belang van financiële dienstverlening voor de Amerikaanse economie dat groeide van 2 naar 6,5 procent, zei hij: "Is dat een reflectie van jullie innovatie of meer van wat jullie betaald krijgen?"