RIJSWIJK - Nog een weekend en dan weten de verkopers van kerstbomen of 2009 voor hen een goed jaar was.

Voorzitter Jan van Leeuwen van de Nederlandse Bond van Boomkwekers zegt na een telefonische rondgang bij de leden dat de verkoop van de kerstbomen, de echte welteverstaan, dit jaar eerder hoger zal uitkomen dan lager. ''Ons marktaandeel stijgt behoorlijk",' aldus Leeuwen, die spreekt over de ''aftocht'' van de kunstkerstboom.

''En waarom zou je ook zo'n nepper nemen",' vraagt hij zich hardop af. ''Een levende boom is feitelijk niet duurder dan een flinke ruiker bloemen.'' Volgens Van Leeuwen is het ook nog eens beter voor het milieu om een echte boom te kopen, want groeiende bomen halen het broeikasgas CO2 uit de lucht.

Kunstboom
Mogelijk is bij de boomkwekers toch de wens de vader van de gedachte.

Christophe Renders van marktonderzoekbureau GfK heeft een ander verhaal: ''Jarenlang werd de kunstboom steeds populairder in Nederland. In 2001 had ruim 43 procent van de Nederlanders een kunstboom en dit aantal steeg tot aan 2007 naar 51 procent, maar vorig jaar bleef het steken op dat percentage. Wie denkt dat deze stagnatie werkt in het voordeel van de naaldboom komt bedrogen uit",' aldus Renders.

''Een toenemend aantal mensen koopt helemaal geen boom. Het aantal zonder kerstboom in huis steeg van 17 procent in 2001 naar 19 procent vorig jaar.''

Geld
Het zijn vooral mensen met een beperkt inkomen die kiezen voor de kunstboom. ''De welgestelden geven er de voorkeur aan om elk jaar opnieuw geld uit te geven aan een naaldboom, maar alleenstaanden brengen naar verhouding vaak de kerst door zonder boom'', aldus Renders.

Het grote voordeel van de kunstkerstboom is dat die elk jaar opnieuw te gebruiken is. Maar wat nu als dat ook zou gelden voor de naaldboom? De gemeente IJsselstein besloot vorig jaar de proef op de som te nemen. Inwoners kregen de mogelijkheid om hun boom met kluit in te leveren. Komende zaterdag kunnen de bomen weer worden opgehaald.

Vorig jaar leverden 89 inwoners hun boom in, zegt een woordvoerster van de gemeente: ''Of dat veel is bij 35.000 inwoners? Eigenlijk hadden we daar geen verwachting van. Inmiddels is duidelijk dat de helft van de bomen dit jaar heeft overleefd.''

Leasen
''Bij ons is de kunstboom in opmars",' zegt directrice Manuela Grubesic van Natuurlijk Groen. Bedrijven leasen auto's en besteden van alles uit, dus waarom dan ook niet de kerstsfeer. Natuurlijk Groen dook acht jaar geleden in deze markt en piekt in deze weken door 25 vrachtwagens de weg op te sturen met kerstbomen voor instellingen als ziekenhuizen en bedrijven.

''Toen we begonnen was 60 procent van de bomen echt, nu nog 5 procent. Dat zal vooral te maken hebben met de eisen die de brandweer inmiddels stelt aan veiligheid",' denkt Grubesic. Zij denkt dat haar bedrijf ook interessant is voor particulieren. ''Als u elk jaar een andere kleur ballen in de boom zou willen, kan huren toch voordelig zijn",' zegt zij.

Mogelijk wordt volgende week duidelijk of Nederlanders toe zijn aan een nieuw kleurtje. Dan komt het Productschap Tuinbouw met de jaarlijkse kerstboommeting. ''In dat onderzoek wordt dit jaar ook gevraagd naar de favoriete kleur van de decoratie'', zegt een woordvoerder van het Productschap.