DEN HAAG - Het CDA wil dat minister Wouter Bos van Financiën opnieuw met de Europese Commissie in gesprek gaat om de eisen voor de verkoop van ABN-onderdelen terug te draaien.

Bos verkocht zakenbank HBU aan Deutsche Bank om zo toestemming van de Commissie te krijgen voor de samenvoeging van ABN Amro en Fortis Bank Nederland.

Die hele deal moet volgens het CDA van tafel kunnen. Als de Commissie zou weigeren, moet Bos beroep aantekenen, aldus CDA-Tweede Kamerlid Frans de Nerée dinsdag. Hij vindt dat Bos de Europese Commissie desnoods aansprakelijk moet stellen voor de geleden schade.

De verkoop van HBU ligt het CDA ''zwaar op de maag'' en het is De Nerée onduidelijk op welke wijze de maag ontlast kan worden.

VVD
VVD-Kamerlid Frans Weekers is het daar mee eens en vraagt zich af waarom Bos niet uit zichzelf naar het Europees Gerechtshof is gestapt. Hij noemde het ''onverteerbaar'' dat EU-commissaris Neelie Kroes de eisen zoals die voor de economische crisis waren gesteld, ondanks de wereldwijde recessie onverkort van kracht liet zijn.

Brussel had op de eisen een termijn van vijf jaar moeten stellen, zodat ABN zou kunnen wachten op een 'kopersmarkt'.

Deal
De liberaal stelt voor drie wijzen te laten onderzoek of Bos met de verkoop van HBU aan Deutsche Bank de juiste deal heeft gesloten. ''Ik heb niet de overtuiging dat het het beste alternatief is'', aldus Weekers.

Bos stopte onlangs nog eens 4,4 miljard in de fusiebank ABN-Fortis. Het totaalbedrag komt daarmee op ruim 30 miljard. HBU is voor 700 miljoen euro verkocht aan Deutsche Bank.

SP
SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft al aangekondigd dat zijn partij de nieuwe kapitaalinjectie alleen steunt als de miljarden niet worden gebruikt om bonussen te geven aan de bankiers van ABN Amro en Fortis.

Daarnaast wil de SP dat de bankensector de rekening betaalt, mocht de overheid ABN-Fortis straks met verlies verkopen.