AMSTERDAM - Pensioenfondsen en pensioenverzekeraars moeten duidelijker informatie verschaffen over de kosten van pensioenregelingen. Dat heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdag bekendgemaakt.

Nu is het meestal onduidelijk voor deelnemers welk deel van de pensioenpremie wordt besteed aan pensioenopbouw, aan kosten en aan premies voor risicoverzekeringen.

De AFM onderzocht de startbrieven van een representatieve selectie van pensioenuitvoerders met zogenoemde premieovereenkomsten. Bij deze overeenkomst staat vooraf niet vast welk pensioen de deelnemer krijgt op de pensioendatum, want dat hangt af van de opbrengst van de beleggingen.

Startbrieven
Volgens de AFM voldoet slechts 7 procent van de zogenoemde startbrieven van pensioenbeheerders aan alle wettelijke eisen. Deze brieven moeten een specificatie van de kosten weergeven. Bij meer dan de helft van de onderzochte startbrieven ontbrak het overzicht van de kosten.

''De informatie over kosten staat vaak verspreid in de documentatie, waardoor voor de deelnemer overzicht ontbreekt'', aldus de toezichthouder. Bij onduidelijkheid hierover moeten deelnemers volgens de AFM contact opnemen met hun pensioenfonds of pensioenverzekeraar.